مقالات

چرا گیاهان رشد نمی کنند؟

چرا گیاهان رشد نمی کنند؟

چرا گیاهان رشد نمی کنند؟

یکی از سوالاتی، که طی نگهداری از گیاهان، به احتمال زیاد با آن مواجه می شوید این است، که “چرا گیاهان رشد نمی کنند؟” گاهی اوقات پیش می آید، که علی رغم فراهم کردن شرایط عمومی نگهداری گیاهتان، رشد آن متوقف می شود و گیاه دیگر رشد نمیکند.

دلایل عدم رشد گیاهان 

متوقف شدن رشد گیاهان می تواند دلایل متعددی داشته باشد، که در سطر زیر به 11 مورد از آن ها اشاره شده است: 

  •  کاشت گیاه در فصل نامناسب

یکی از دلایل توقف رشد گیاهان، کاشت آن یا تغییر گلدان گیاه در فصل نامناسب می باشد. که می تواند منجر به مرگ گیاه نیز شود. معمولا گیاهان آپارتمانی به خاطر این که در شرایط هوایی با ثبات تری هستند، کمتر دچار این آسیب می شوند. بهتر است با توجه به نوع گیاه تعویض گلدان یا کاشت آن را انجام دهید. درصورتی که مجبور به عوض کردن گلدان شدید، از دست زدن به ریشه خودداری کنید. همچنین با دقت گیاه را جابجا کنید. زیرا کل سیستم ریشه باید همانطور که هست منتقل شود، مگر زمانی که دچار پوسیدگی شده باشد. در زمان پوسیدگی، کوتاه کردن ریشه های آسیب دیده بسیار مهم است. 

  • شوک پس از قلمه زدن

اگر برای قلمه از گیاهان ضعیف استفاده کنید، گیاه پس از قلمه زدن دچار پژمردگی، ریزش برگ و کاهش رشد می شود. همچنین سعی کنید تا حد امکان محیط رشد قبلی را ایجاد کنید. این محیط قبلی می تواند شامل حفظ همان نوع خاک، زهکشی و درجه حرارت باشد. همچنین به گیاه فرصت دهید، تا بتواند به شرایط جدید عادت کند. در مورد شوک قلمه زدن بهتر است بدانید، اثرات طولانی مدت ندارد. به همین دلیل گیاه به مرور زمان شروع به تطبیق خود با مکان جدید می کند، که در نهایت منجر به بهبود ظاهری گیاه می شود. بهترین زمان برای قلمه زدن یا تکثیر اوایل بهار یا اواخر پاییز است. 

  • خاک نامناسب

خاک مناسب در گیاه باعث حفظ استحکام، رطوبت و هوای کافی آن می شود. زیرا خاک، حاوی مواد آلی غنی است، که این مواد پس از گذشت زمان جذب گیاه می شود. همچنین در اثر آبیاری مداوم خاک نشست کرده و تراکم خاک بیشتر می شود. که بعد از آن گیاه نمی تواند مواد و آب مورد نیاز خودش را برای ادامه رشد خود جذب کند. این موضوع در نهایت سرعت رشد گیاه را متوقف و کم می کند.

در این مورد باید، خاک گیاه را با کودهای آلی غنی کنید. همچنین خاک آن را  به صورت مرتب زیر و رو کنید، تا هوا جریان پیدا کند و مانع از توقف رشد گیاه شوید. 

  • آبیاری نامناسب

آبیاری کم و یا آبیاری بیش از حد می تواند به طرق مختلف بر رشد گیاه تأثیر بگذارد. به این صورت که آبیاری بیش از حد منجر به پوسیدگی ریشه به دلیل کمبود اکسیژن و رشد قارچ ها در رطوبت زیاد می شود. آبیاری کمتر، مانع از انتقال مواد مغذی در کل گیاه می شود، که این موضوع منجر به ضعیف شدن آن می شود. 

برای جلوگیری از توقف رشد گیاه، باید آن را به میزان مناسب آبیاری کنید و از گلدان هایی با سوراخ های زهکشی مناسب استفاده کنید. همچنین گیاه را در طول روز آبیاری کنید، تا آب در طول روز به خوبی تبخیر شود. در آخر بهتر است بدانید، که گیاه در هوای گرم به آب بیشتری نسبت به هوای سرد نیاز دارد. 

  • نور نامناسب 

گیاه برای این که بتواند به خوبی رشد کند، به نور کافی نیاز دارد. زمانی که گیاه نور کافی برای رشد خود نداشته باشد، علاوه بر ضعیف شدن گیاه باعث می شود، که رشد آن متوقف یا کند شود. بنابراین نور یک عنصر حیاتی برای بقای گیاه است. 

همچنین بهتر است بدانید، که نور زیاد و یا کم رشد گیاه و ظرفیت گلدهی آن را متوقف می کند. همچنین ممکن است در نهایت رنگ گیاه کمرنگ و بی حال شود. گیاهان بر اساس نیاز نور، به سه دسته گیاهان کم نور، گیاهان با نور متوسط و گیاهان با نور بالا تقسیم می شوند. بنابراین بهتر است، قبل از انتخاب مکان، میزان نور مورد نیاز گیاه خود را در نظر بگیرید.

گیاهانی که نیاز به نور کامل خورشید دارند، باید روزانه 6 الی 8 ساعت نور خورشید را دریافت کنند. برای گیاهان سایه دوست اگر نمی توانید یک نقطه سایه پیدا کنید، می توانید از پارچه های سایه دار یا پرده ها برای ایجاد یک محیط کم نور استفاده کنید.

شما می توانید به جای نور طبیعی خورشید از نورهای مصنوعی مانند  LED، فلورسنت، رشته ای، سدیم پر فشار و متال هالید استفاده کنید. هر کدام از این گزینه ها معایب و مزایای خاص خود را دارند، که باید متناسب با نوع گیاه خود آن را انتخاب کنید.  همچنین هرگز اجازه ندهید گرد و غبار روی سطح برگ جمع شود، زیرا ظرفیت جذب نور گیاه را کاهش می دهد. 

  • کوددهی نامناسب

دریافت بیش از حد کود توسط گیاه، می تواند منجر به مسمومیت آن شود. به همین دلیل دنبال تشکیل پوسته روی سطح خاک باشید، تا از تجمع نمک کود، کاهش جذب رطوبت توسط گیاه، زرد شدن برگ ها و عدم رشد گیاه جلوگیری کنید. 

گاهی بعضی از افرا تصور می کنند، کوددهی بیشتر باعث رشد بهتر و قوی تر شدن گیاه می شود. اما بیشتر از اینکه مفید باشد، باعث آسیب می شود. زیرا در بیشتر موارد، گیاه را در برابر آفات یا بیماری ها آسیب پذیر می کند. 

بنابراین باید در کوددهی نیز تعادل داشته باشید. یعنی گیاهان خود را فقط در دوره های رشد کود دهید. کودهای شیمیایی را با کودهای آلی جایگزین کنید. زیرا آن ها برای محیط زیست بهتر هستند و مواد مغذی را به آرامی آزاد می کنند. که این موضوع به جلوگیری از کوددهی بیش از حد کمک می کند. 

زمانی که در کوددهی گیاه خود افراط کردید، بهتر است گلدان گیاه موردنظر خود را به یک فضای باز ببرید و آن را با آب بشویید، تا نمک اضافی کود حذف شود. همچنین می توانید لایه رویی خاک را با خاک تازه گلدان عوض کنید. برای حفظ انرژی گیاه و کمک به بهبودی گیاه از مسمومیت کود، شاخ و برگ های مرده را ببرید. 

  • آفت یا بیماری

آفات یا بیماری ها می توانند مشکلات جدی برای گیاهان ایجاد کنند. همه این حشرات یا آفات از شاخ و برگ، ریشه یا شیره گیاهان تغذیه می کنند و رشد را کند یا متوقف می کنند. 

اولین قدم در مدیریت بیماری یا کنترل آفات، پیشگیری است. گیاهان خود را به طور منظم بررسی کنید. هر دو طرف برگ ها، گره های برگ و سایر مناطق پنهان را بررسی کنید. سالم نگه داشتن گیاهان در طول چرخه رشد، مقاومت آن ها به آفات و بیماری ها را افزایش می دهد. اگر گیاهتان دچار آفت یا بیماری شد، قسمت های به شدت آلوده یا بیمار را هرس کرده و دور بیندازید. 

  • Ph نامناسب خاک

خاک هر گیاه دارای محدوده pH خاص خود است، که نشان می دهد خاک باید اسیدی، خنثی یا قلیایی باشد. در خارج از آن محدوده نمی تواند به رشد خود ادامه دهد.

بنابراین مطمئن شوید که pH مناسب خاک را حفظ می کنید. شما می‌توانید از اصلاح کننده های خاک برای رساندن PH به محدوده مناسب گیاه استفاده کنید. 

  • علف های هرز

علف های هرز در جذب مواد مغذی و آب رقیب جدی برای گیاهان محسوب می شوند. حتی گاهی مواد شیمیایی از خود خارج می کنند، که به گیاهان آسیب می رساند. به همین دلیل باید علف های هرز را هرس کرده و با ریشه از خاک در بیاورید. همچنین می توانید از سم های شیمیایی برای علف هایی که مقاوم هستند، استفاده کنید. 

  • گلدان کوچک

اگر مدت طولانی است، که گیاه خود را دارید و تا به حال گلدانش را عوض نکرده اید، ممکن است رشد آن متوقف شده باشد. زیرا ریشه جای کافی برای رشد ندارد. 

اگر گلدان برای ریشه گیاه کوچک باشد، گیاه نمی تواند مواد مغذی کافی را برای رشد خود دریافت کند. در نتیجه سرعت رشد گیاه کند و یا متوقف می شود. زیرا اگر گیاه بزرگ تر از گلدان باشد، ریشه ها در هم تنیده می شوند. بدین صورت که که آن ها در خود گلدان حلقه خواهند زد. در نهایت مواد مغذی و رطوبت مورد نیاز را نمی توانند از خاک دریافت کنند.

برای جلوگیری از متوقف شدن رشد گیاه باید، گلدان آن را  را تعویض کرده و حداقل از یک سایز بزرگتر استفاده کنید. 

  • دمای نامناسب

هر گیاه به دمای مناسب خود نیاز دارد. در غیر این صورت گیاه خوب رشد نخواهد کرد. توصیه می شود قبل از هر چیزی درباره گیاه اطلاعات بیشتری کسب کنید. باید بدانید که آیا گیاهان شما ترجیح می دهند در فصل گرم رشد کنند یا فصل سرد.

نتیجه گیری 

در مقاله بالا به سوال “چرا گیاهان رشد نمی کنند؟” به صورت کامل پاسخ داده شده است. شما می توانید برای پیشگیری از توقف یا کندی رشد گیاه خود، در ابتدای امر اطلاعات کافی از شرایط مناسب خاص گیاه خود را افزایش دهید، تا گیاهان سالم و شادابی داشته باشید. 

3.4/5 - (5 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *