مقالات

کوددهی در زمستان و پاییز

کوددهی در زمستان و پاییز

کوددهی در زمستان و پاییز

آیا می دانید که کوددهی در زمستان و پاییز به چه صورت است؟ با فرا رسیدن فصل پاییز و زمستان رشد اکثر گیاهان آپارتمانی بسیار کند یا گاهی متوقف می شود. در این حال، مسئله کوددهی در زمستان و پاییز به گیاهانی که در دوران استراحت یا خواب زمستانی به سر می برند، مطرح می شود. به طور معمول رشد اکثر گیاهان از اوایل بهار شروع شده و تا اواخر تابستان یا اوایل پاییز ادامه دارد. بعد از آن فصل استراحت گیاه فرا می رسد.

البته این نکته حائز اهمیت است، که کوددهی در زمستان و پاییز کاملاً به گونه گیاه بستگی دارد. برای پاسخ به این سوال که آیا در پاییز و زمستان کوددهی جایز است، ابتدا باید کارکرد کود برای گیاه را بررسی کرد. پس همراه ما باشید، تا در این مقاله جواب این سوال ها را برای شما بیان کنیم.

کارکرد کود برای گیاهان

کود عمدتاً از سه ماده مغذی ضروری N-P-K تشکیل شده است. N-P-K مخفف نیتروژن، فسفر و پتاسیم است. در مورد گیاهانی که شاخ و برگ بیشتری دارند، به مقدار نیتروژن بیشتری در کود نیاز داریم یا می توانیم از کودهای مخلوط استفاده کنیم. اگر گیاه با گل های فراوان داریم، ممکن است برای رشد بهتر گل نیاز به افزایش فسفر در محلول کود داشته باشیم. ماده پتاسیم هم به طور کلی برای داشتن گیاهان سالم و شاداب و همچنین برای جلوگیری از بیماری ها استفاده می شود.

کود مانند یک ویتامین برای تغذیه و رشد گیاه است و سایر مواد مغذی را برای گیاه تامین می کند، تا به تبدیل غذای خود از طریق فتوسنتز کمک کند. در فتوسنتز، گیاه با جذب نور و آب، مواد مغذی موجود در خاک را تبدیل به قسمتی از خود (گیاه) می کند. از آنجایی که به دلیل افت دما و کاهش نور، فتوسنتز گیاه کند یا متوقف می شود، در نتیجه گیاه از مواد مغذی موجود در خاک نمی تواند استفاده کند.

آیا در پاییز و زمستان کوددهی جایز است؟

اکنون با اطلاعات بند قبل می توان به سوال فوق پاسخ داد:

از آنجایی که اکثر گیاهان آپارتمانی در طول زمستان به خواب می روند، نیازی به تغذیه ندارند. بنابراین، به عنوان یک قانون کلی، گیاهان آپارتمانی در طول زمستان نیازی به کوددهی ندارند. بهتر است کوددهی به گیاه را در اوایل پاییز متوقف کرده و سپس در اوایل بهار دوباره تغذیه گیاه را با دوز ضعیف تر کود مایع شروع کنید.

اما اگر در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری زندگی می کنید، فصل رشد در تمام طول سال ادامه خواهد داشت و با رسیدن فصل سرما، تنها سرعت رشد گیاه کم می شود. در نتیجه، همچنان کوددهی در زمستان و پاییز باید ادامه داشته باشد. اما به دلیل کاهش سرعت رشد گیاه میزان کوددهی هم کاهش می یابد. اگر احساس می کنید در زمستان نیاز به کوددهی به گیاه خود دارید، این کار را با دوز 1/2 انجام دهید.

مضرات کوددهی در زمستان و پاییز

اکثر گیاهان آپارتمانی در فصل زمستان به کود نیاز ندارند، زیرا به طور فعال رشد نمی کنند. از این رو، ما فقط در فصل رشد فعال به آن ها کود می دهیم. کوددهی گیاهان آپارتمانی در زمستان در واقع می تواند ضرر بیشتری نسبت به فواید آن داشته باشد. زیرا گیاهان از مواد مغذی اضافی، استفاده نخواهند کرد و کوددهی در این زمان می تواند به گیاهان آسیب برساند، زیرا کودهای استفاده نشده می توانند:

  • باعث تجمع نمک موجود در کود، در خاک شده و با کاهش رطوبت خاک، سوختگی ریشه را به همراه داشته باشد.
  • تغذیه گیاه در فصول سرد و استراحت و اجبار گیاه برای رشد، فقط چرخه طبیعی رشد آن را به هم می زند.
  • استفاده از کودهای غنی از نیتروژن در فصول سرد سال نه تنها برای گیاهان در حال استراحت کاری بیهوده است، بلکه می تواند با تجمع نیتروژن در خاک آسیب قابل توجهی نیز به همراه داشته باشد.
  • وادار کردن گیاهان به رشد با تغذیه آن ها در فصل استراحت باعث ایجاد ساقه های دوکی و برگ های رنگ پریده می شود و گیاه را در فصل رشد فعال ضعیف می کند.

علائم کوددهی در زمستان

اگر در طول زمستان به تغذیه گیاه با کود ادامه دهیم، ممکن است مشکلات متعددی در گیاه ایجاد شود. برخی از علائم کوددهی در زمستان عبارتند از:

  • زرد شدن برگ ها
  • برگ های افتاده و ضعیف
  • از دست دادن شاخ و برگ
  • سوختن برگ ها
  • سوختن ریشه ها

این موارد برخی از علائم ناشی از کود دادن به گیاهان آپارتمانی در طول زمستان است. برای اجتناب از اتفاقات فوق، باید در شروع فصل پاییز، حدود اواسط مهر یا آبان، کود گیاه را کاهش دهیم و سپس در اواخر زمستان به کوددهی ادامه دهیم. می توانیم در طول زمستان به طور منظم گیاه را مه پاشی کنیم، تا رطوبت کنترل شود و به حفظ شاخ و برگ های موجود نیز کمک کند. این زمان از فصل، دوره استراحت گیاهان در نظر گرفته شده است، که ما نیز همین کار را انجام خواهیم داد، یعنی تغذیه و آبیاری گیاه را کاهش می دهیم.

نکات کوددهی در پاییز و زمستان

در مناطقی که گیاه دوره رشد فعال و استراحت زمستانی دارد کوددهی منظم را طبق برنامه از اوایل بهار شروع کرده و تا اواخر تابستان بطور کاملا منظم ادامه دهید. اما با شروع پاییز به تدریج میزان کود را کاهش داده و فواصل کوددهی را بیشتر کنید. با رسیدن فصل زمستان سعی کنید کوددهی را کاملا قطع کنید. سپس با فرا رسیدن مجدد بهار و با مشاهده اولین نشانه های رشد گیاه، دوباره کوددهی منظم را همانند سال قبل شروع کنید. البته این نکته مهم نباید فراموش شود، که ما نمی توانیم از هر کودی در فصل استراحت برای گیاهان استفاده کنیم.

مثلا در فصل استراحت، نباید از کودهای حاوی نیتروژن مثل سه بیست استفاده کنیم. زیرا نیتروژن در رشد شاخ و برگ گیاهان نقش موثری دارد و از آنجایی که اکثر گیاهان در فصول سرد، یا رشد برگی ندارند و یا رشد خیلی کندتری دارند، در نتیجه نیازی به استفاده از کودهای حاوی نیتروژن مانند سه بیست نمی باشد. بهتر است در فصول سرد از کودهای پتاسیم دار استفاده شود.

کلام آخر

سخن پایانی این است که با شروع پاییز تا اوایل بهار تغذیه را ترجیحا متوقف کنید. هنگامی که شروع به مشاهده علائم رشد جدید کردید یا به نظر می رسد که برگ های موجود در حال سبز شدن هستند، کوددهی منظم را از سر بگیرید، تا آن ها را برای فصل رشد فعال تقویت کنید.

4.8/5 - (5 امتیاز)

دیدگاهی در مورد “کوددهی در زمستان و پاییز

  1. رضا گفت:

    به گل بونسای جینسینگ هم نباید هیچ کودی بدهیم

    1. مدیر پلنت لند گفت:

      سلام
      چون خاک بنسای کوکوپیت هستش حتما کود مایع بنسای بدین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *