مقالات

همه چیز درباره درخت موز

همه چیز درباره درخت موز

همه چیز درباره درخت موز

موز یکی از میوه های پرطرفدار و محبوب در سراسر جهان می باشد. این میوه دلچسب و خوشمزه فواید و خواص بسیار زیادی دارد. در این مقاله به همه چیز درباره درخت موز به صورت کامل اشاره شده است.

مشخصات کامل درخت موز

نام علمی موز Musa Sapientum می باشد، که معنی آن میوه خردمندان است. از خانواده Musace ها می باشد. همچنین گیاهی تک لپه ای است. این میوه جذاب و پرطرفدار قابلیت کاشت در محیط منزل و فضا آزاد را دارد. این گیاه در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری رشد می کند. رشد این گیاه به صورت درخت یا درختچه هایی کوتاه می باشد. درخت موز یکی از بزرگترین گیاهان علفی در جهان می باشد. درخت موز، گیاهی چند ساله است.

میوه درخت موز به صورت خوشه ای رشد می کند، همان طور که می دانید در ابتدا رشد به رنگ سبز است. بعد به مرور زمان به رنگ زرد در می آید. بهتر است بدانید، که به رنگ های دیگری مانند قرمز، سیاه و…. نیز وجود دارد. شکل ظاهری میوه این درخت کشیده و باریک است. همچنین دمبرگ کوتاهی دارد. پوست موز گوشتی است، که به راحتی قابل جدا شدن است. میوه آن نیز گوشتی می باشد، که سرشار از نشاسته است.

رشد تنه درخت موز به صورت بلند، محکم و بزرگ می باشد. تنه اصلی موز کوتاه می باشد، که در داخل خاک قرار می گیرد. تنه کاذب آن بیرون از خاک قرار میگیرد، که از اجتماع دمبرگ های طویل و پهن آن به وجود می آید. اولین برگ های آن به صورت دایره ای وجود دارد، ولی برگ های بعدی آن به صورت مارپیچی روی تنه اصلی به وجود می آید. برگ های درخت موز بسیار بزرگ می باشد. طول آن حدود 2 متر و عرض آن 60 الی 90 سانتی متر است. تنه هوایی و برگ های آن الیاف فیبری دارند.

زمانی که در نوک تنه هوایی 11 الی 12 برگ تشکیل می شود، خوشه گل آن ظاهر می شود. گل های این گیاه به صورت سنبله ظاهر می شود.

خرید درخت موز

خواص و فواید موز

در سطر زیر به 8 مورد از خواص و فواید موز اشاره شده است، که شامل:

  • در هنگام سر درد با مالیدن پوست موز بر روی پیشانی می تواند سردرد را کاهش دهد و درمان کند.
  • قسمت داخلی پوست موز دارای پتاسیم، منگنز و منیزیوم است، که می تواند به سفید شدن دندان های شما به صورت طبیعی کمک کند. بنابراین هر شب حدود دو دقیقه قسمت داخلی پوست موز را روی دندان های خود بکشید.
  • اگر قسمتی از پوستتان دچار خراش یا سوختگی شده، قسمت داخلی پوست موز را روی آن قسمت بمالید. زیرا باعث کاهش درد و تورم می شود. همچنین از عفونی شدن آن قسمت نیز جلوگیری می کند.
  • مالیدن قسمت داخلی پوست موز روی نیش پشه به کاهش التهاب و خارش کمک می کند.
  • موز کالری کمی دارد و فاقد چربی، سدیم و کلسترول است. همچنین دارای ویتامین C، پتاسیم، فیبر و ویتامین B6 است.
  • از بین بردن کم خونی
  • به بهبود هضم غذا کمک می کند.
  • در درمان استرس و اضطراب موثر است.

انواع درخت موز

در مقاله همه چیز درباره درخت موز، در سطر زیر به انواع درخت آن اشاره شده است:

  • درخت موز دوارف کاوندیش

این نوع درخت موز از گروه کاوندیش می باشد، که جزء گیاهان پیوندی پاکوتاه محسوب می شود. محصول این نوع درخت موز بسیار بالا است. خوشه های آن سنگین و پوست آن ضخیم است. وزن متوسط هر خوشه آن 15 الی 25 کیلو گرم می باشد. هر خوشه این درخت 6 تا 8 دست (پنجه) دارد. هر دست آن نیز 13 میوه دارد. در ابتدا رشد رنگ میوه آن ها سبز است و به مرور به رنگ زرد در می آید. طعم میوه آن بسیار شیرین می باشد.

  • درخت موز گروس میشل

درخت موز گروس میشل بازدهی سریعی دارد، به همین دلیل محبوبیت زیادی دارد. ارزش غذایی آن بسیار بالا می باشد. موز این درخت خواص بسیار زیادی دارد و از آن در تهیه انواع دسر و تازه خوری استفاده می شود. میوه این درخت بسیار گوشتی است و طعم شیرینی دارد.

  • درخت موز روبوستا

درخت موز روبوستا جزء گیاهان نیمه پاکوتاه محسوب می شود. در ابتدا رشد پوست میوه آن سبز است، به مرور زمان به رنگ زرد در می آید. پوست میوه روبوستا ضخیم است و میوه آن نیز نسبت به بقیه بلندتر است. میوه این درخت گوشتی تر است و از آن استفاده های مختلفی می شود.

  • درخت موز ویلیام

میوه درخت موز ویلیام به صورت خوشه ای می باشد. بیشتر مواقع میوه این درخت را به صورت سبز و نرسیده برداشت می کنند. میوه درخت این موز، بزرگ، نرم، گوشتی و شیرین می باشد.

  • درخت موز راستالی

درخت موز راستالی در بیتر مناطق رشد می کند و نسبت به بقیه درخت های موز در برابر باد، آفات و بیماری مقاوم تر می باشد. وزن هر خوشه این درخت به بیشتر از 12 کیلو گرم می رسد.

  • درخت موز قرمز

میوه این درخت باریک و دراز است و رنگ آن قرمز می باشد. طعم میوه این درخت بسیار شیرین است و در بیشتر مناطق قابلیت رشد دارد.

  • درخت موز پوآن

درخت موز پوآن چند ساله است و خوشه های سنگینی دارد. به دلیل خوشه های سنگینی که دارد، میوه آن نزدیک و فشرده به هم رشد می کند. بخش گوشتی این گیاه کرم رنگ است. طعم آن نیز بسیار شیرین می باشد.

  • درخت موز بونتا

درخت موز بونتا در برابر خشکی مقاوم می باشد. وزن هر خوشه آن بین 10 تا 15 کیلوگرم می باشد. میوه های این درخت بلند و کشیده می باشد، که بسیار شیرین و خوش طعم است.

  • درخت موز نندران

به درخت موز نندران، پلانتین نیز گفته می شود. این میوه بیشتر به صورت کال مورد مصرف قرار می گیرد. به همین دلیل برای اینکه طعم خوبی داشته باشد، آن را می پزند. میوه های این درخت بلند می باشد و خوشه های آن فشرده نیستند.

  • درخت موز سفت ولچی

میوه های درخت موز سفت ولچی به صورت خوشه ای می باشد و در بیشتر مناطق قابلیت کاشت دارند. پوست میوه این گیاه نازک می باشد.

  • درخت موز لال کلا

پوست میوه این نوع موز قرمز رنگ می باشد. شکل ظاهری میوه آن به صورت کشیده و کمی خمیده است. بار این درخت بسیار زیاد است. هر خوشه آن نزدیک به 20 کیلو محصول می دهد. طعم میوه آن بسیار شیرین می باشد.

روش های تکثیر درخت موز

در مقاله همه چیز درباره درخت موز، در سطر زیر به روش های تکثیر آن اشاره شده است:

  • کاشت بذر

اولین روش برای تکثیر درخت موز، کاشت بذر می باشد. برای کاشت بذر ابتدا یک گلدان در ابعاد مناسب باید تهیه کنید. سپس خاک مناسبی تهیه کنید و گلدان را با آن خاک پر کنید. در آخر بذر موز را به صورت سطحی روی خاک آماده شده بکارید. بعد از کاشت بذر، خاک نرم غنی روی آن بریزید. در آخر گیاه را آبیاری کنید و تا زمانی که بذر جوانه بزند باید آن را مرطوب نگه دارید. بعد از جوانه زدن، بذر شروع به رشد می کند. بعد از رشد آن را به یک گلدان بزرگ تر منتقل کنید. در آخر زمانی که گیاه به حد مطلوبی از رشد رسید بهتر است آن را به زمین اصلی منتقل کنید.

  • تقسیم ریشه

قطعاتی از ریزوم را در تقسیم ریشه از گیاه مادر جدا کنید. بعد از جدا کردن آن را در یک بستر جدید بکارید. فقط دقت کنید، که ریزوم هایی که از گیاه مادر جدا می کنید دانه داشته باشند. به خاطر اینکه اندام های هوایی گیاه بعد از کاشت بتواند رشد کند.

  • کاشت پاجوش

در کاشت پاجوش باید پاجوش ها را از ریشه گیاه مادر جدا کنید، سپس آن را در یک بستر جدید بکارید. کاشت از طریق پاجوش چند نوع دارد، که در سطر زیر به آن اشاره شده است:

استفاده از جوانه ها یا پاجوش ها

برای تکثیر درخت موز از این روش باید از جوانه ها و یا پاجوش هایی، که در کنار بوته مادری وجود دارد، استفاده کنید.

استفاده از پاجوش های شمشیری

برای تکثیر درخت موز از این روش باید پاجوش هایی را که برگ های شمشیری شکل و باریکی دارند از گیاه مادر جدا کنید و در یک بستر جدید بکارید.

استفاده از پاجوش های آبی

به آن دسته از پاجوش هایی که برگ های پهنی دارند، پاجوش آبی گفته می شود. تکثیر درخت موز از این روش چون میوه باکیفیت تولید نمی کند، توصیه نمی شود.

استفاده از پاجوش های بکر

پاجوش های بکر برگ های پهنی دارد، که هنوز به گل ننشسته اند.

هرس درخت موز

یکی دیگر از موارد همه چیز درباره درخت موز، هرس کردن آن می باشد. درخت موز هم مانند دیگر گیاهان به هرس نیاز دارد. در سال های نخست رشد نیازی به هرس کردن نیست. ولی زمانی که گیاه به رشد مطلوبی رسید باید آن را هرس کنید. در زمان هرس کردن دقت کنید، که شاخه های اضافه و بیمار را از آن جدا کنید.

شرایط رشد درخت موز

در سطر زیر به شرایط رشد درخت موز اشاره شده است:

  • ارتفاع

ارتفاع درخت موز با توجه به محیطی که در آن رشد می کند، بین 2 تا 6 متر می باشد.

  • نور

این گیاه برای رشد به نور غیر مستقیم خورشید نیاز دارد.

  • دما

این گیاه برای رشد به دما 25 تا 30 درجه سانتی گراد نیاز دارد. بهتر است بدانید، که این گیاه می تواند تا دما 10- درجه سانتی گراد را نیز تحمل کند. ولی دما بالا 38 درجه سانتی گراد نیز باعث می شود، که گیاه دچار آفتاب سوختگی شود.

  • خاک

بهترین خاک برای رشد درخت موز، خاک های قلیایی، آهکی و اسیدی می باشد. می توایند برای رشد بهتر این گیاه از خاک برگ هم استفاده کنید. همچنین دقت داشته باشید، که از خاکی با زهکشی بالا استفاده کنید.

  • آبیاری

بهتر است آبیاری به این گیاه در فصل تابستان دو بار در هفته و در فصل زمستان یک بار در هفته انجام شود. همچنین دقت کنید، که زمان آبیاری گیاه باید زمانی شود، که سطح خاک خشک شده باشد. در زمان آبیاری دقت کنید، که به هیچ عنوان برگ های آن خیس نشود.

  • فاصله کاشت

فاصله کاشت بین درختان موز باید حداقل 5 متر باشد و فاصله بین ردیف ها باید 6 متر باشد.

  • کوددهی

رشد گیاه در 3 تا 4 ماه اول بسیار مهم می باشد. بنابراین باید از کودهای مناسب در این دوره استفاده کنید. بهتر است، که از کودهای دارای ترکیبات منیزیم، پتاسیم، نیترژن و…. استفاده کنید.

آفات و بیماری های درخت موز

در سطر زیر به آفات و بیماری های درخت موز اشاره شده است:

  • شته موز

شته حشرات کوچکی هستند، که به بخش های مختلف گیاه مانند برگ و ساقه حمله می کند. بهترین روش برای از بین بردن شته سمپاشی می باشد.

  • سرخرطومی ریزوم موز

سرخرطومی ریزوم موز یک نوع حشره می باشد، که به همه بخش های گیاه حمله می کند. برای از بین بردن این آفت می توانید از روش فیزیکی و شیمیایی استفاده کنید.

  • مورچه سفید

یکی دیگر از آفاتی، که به درخت موز حمله می کند، مورچه سفید می باشد. تنها روش از بین بردن آن سمپاشی می باشد.

  • سوسک برگخوار

سوسک برگخوار از برگ گیاه برای رشد تغذیه می کند. برای از بین بردن آنمی توانید از سم های شیمیایی استفاده کنید.

  • مگس میوه

یکی دیگر از آفات درخت موز، مگس میوه می باشد. برای از بین بردن آن می توانید از سم های شیمیایی و حشره کش استفاده کنید.

  • تریپس موز

از دیگر آفات این گیاه، تریپس موز می باشد، که به برگ و گل گیاه آسیب وارد می کند. برای از بین بردن آن می توانید، گیاه را سمپاشی کنید.

  • مگس میوه

برای از بین بردن مگس میوه باید از سم های شیمیایی یا حشره کش استفاده کنید.

  • کرم ساقه خوار

کرم ساقه خوار همان طور که از نامش پیداست، از ساقه و خوشه گیاه تغذیه می کند. برای از بین بردن آن باید از سم های شیمیایی استفاده کنید.

  • کرم برگ خوار

کرم برگ خوار در سطح زیرین برگ حفره و سوراخ هایی ایجاد می کند، که با سمپاشی از بین می رود.

نحوه برداشت میوه موز

برداشت میوه موز بهتر است، با استفاده از قیچی و چاقو باغبانی انجام شود، که باید آن را به صورت خوشه ای از درخت جدا کنید. میوه درخت موز را در مناطق گرمسیری زمانی که رنگ آن سبز است، برداشت می کنند. در نهایت آن را به وسیله گرما رسیده و به مصرف می رسانند.

نتیجه گیری

در بالا به همه چیز درباره درخت موز اشاره شده است. شما می توانید با خواندن مطالب بالا با این گیاه و روش های نگهداری از آن به صورت کامل آشنا شوید.

 

4.7/5 - (110 امتیاز)

دیدگاهی در مورد “همه چیز درباره درخت موز

  1. حسین تقی پور گفت:

    سلام .. ما در منطقه سردسیر اذربایجان زندگی میکنیم ..خیلی دوسدارم داخل خانه در گلدان یک درخت موز داشته باشم دانه های موز رو داخل گلدان کاشتم خدا کنه جوانه بزنه

    1. Mis گفت:

      سلام در خوزستان شهرستان مسجدسلیمان درقسمت همیشه آفتابی حیاط موز کاشتم،تابستون هم که گرماش طاقت فرساس بالاتر از سی وهشت درجه حالا این موز که تازه کاشتم تو این حیاط زیر نور مستقیم آفتاب بخصوص نور مستقیم آفتاب تابستون رشد ومیوه میده؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *