نحوه نگهداری کاکتوس
کاکتوس گیاهی نیمه بیابانی و اغلب خاردار است و از راسته میخک سانان و خانواده Cactaceae می باشد، پس نگهداری کاکتوس کار سختی نیست. کلمه کاکتوس از زبان یونانی برگرفته شده است. تعداد کمی از گونه های کاکتوس در مناطق گرمسیری یا نیمه گرمسیری زندگی می کنند، اکثر آنها در مناطق خشک زندگی می کنند و به خوبی با محیط سازگار هستند. اما کاکتوسها را میتوان در کوهها، جنگلهای بارانی نیز یافت و حتی برخی در آلاسکا و نزدیک قطب جنوب نیز رشد میکنند. کاکتوس ها دارای انواع مختلفی از شکل، رنگ و اندازه هستند.
این نوع از گیاهان چند ساله آبدار هستند. آن ها عموما دارای ساقه های علفی یا چوبی ضخیم حاوی کلروفیل می باشند. ریشه آن ها به طور کلی نازک، فیبری و کم عمق است که رطوبت سطحی را جذب می کند.
روش هایی برای نگهداری کاکتوس
آبیاری
کاکتوس ها معمولا در مناطق کم آب مانند: جنوب قاره آمریکا زندگی می کنند و به خوبی با شرایط کم آبی سازگار هستند. این گیاهان می توانند مدت ها بدون آب زندگی کنند. پس نباید زیاد آن ها را آبیاری کنید، زیرا آبیاری زیاد باعث پوسیده شدن ریشه کاکتوس خواهد شد.
فاصله بین دو آبیاری گیاه، به عوامل زیادی مانند: دمای محیط، میزان نور، میزان رطوبت، بافت خاک و زهکشی خاک گلدان بستگی دارد و بهتر است زمانی که خاک گلدان خشک شد آن را آبیاری کنید.
نور
کاکتوس ها برای رشد به نور زیادی نیاز دارند. نور خورشید، بهترین منبع نوری برای آنها می باشد، ولی اگر به نور خورشید دسترسی زیادی ندارید می توانید از لامپ های مخصوص رشد گل و گیاه نیز استفاده کنید. کاکتوس در فصل رشد، روزانه حداقل به 4 تا 5 ساعت نور آفتاب نیاز دارد. اگر میزان نوری که کاکتوس برای رشد نیاز دارد، تامین نشود ساقه آمن باریک رشد می کند و به اصطلاح علفی می شود و در نهایت کاکتوس شما از بین می رود.
دما
دمای مناسب برای نگهداری کاکتوس به فصل نگهداری نیز بستگی دارد، در فصل بهار و تابستان دمای 18 تا 35 درجه سانتی گراد مناسب می باشد و در فصل پاییز و زمستان 10 تا 20 درجه سانتی گراد برای آنها مناسب می باشد. زمانی که روزها کوتاه می شود، کاکتوس آماده می شود تا به خواب زمستانی برود و رشدشان متوقف می شود، به همین دلیل هم باید در خواب زمستانی کاکتوس ها را کمتر آبیاری کنید.
خاک
یکی از مهم ترین عوامل در نگهداری کاکتوس، خاک آن می باشد. خاک هایی که دارای زهکشی مناسب باشند (یعنی آب کمتری را در خود جای دهند)، مانند: خاک های ماسه ای. از ترکیب ماسه با پیت ماس، کوکوپیت، ورمی و بسیاری از ترکیب های دیگر می توان استفاده کرد. بهتر است سالی یک بار خاک کاکتوس را عوض کنید، تا هم ریشه جدید تولید شود و هم رشد کاکتوس بیشتر شود.
گلدان
می توانید از انواع گلدان های پلاستیکی، فلزی، سفالی و سنگی برای کاکتوس خود استفاده کنید. فقط باید دقت کنید گلدان کاکتوس نباید خیلی بزرگ باشد، چون رطوبت زیادی در خاک باقی می ماند و خیلی هم نباید تنگ باشد، که ریشه گیاه تحت فشار قرار بگیرد. همچنین کف گلدان باید سوراخ هایی داشته باشد، تا آب اضافی از آن سوراخ ها خارج شود.
کود
در فصل تابستان باید کاکتوس ها را با کودهایی که دارای ازت پایین و پتاس بالا هستند، ماهی یک بار کوددهی کنید.
آفت و بیماری های اصلی کاکتوس
پوسیدگی ریشه کاکتوس
آبیاری بیش از حد به کاکتوس باعث پوسیدگی ریشه کاکتوس می شود. در مراحل اولیه پوسیدگی می توانید، با هرس کردن ریشه های پوسیده و استفاده از سموم قارچ کش از گسترش پوسیدگی ریشه کاکتوس جلوگیری کنید. ولی وقتی پوسیدگی ریشه ها پیشرفت کرد، شما باید کاکتوس را از محل پوسیدگی جدا کنید و پس از خشک شدن محل بریدگی به صورت قلمه در گلدان جدید بکارید تا ریشه بزند.
شپشک آرد آلود
این آفت به صورت نقاط سفید و پودری در ریشه و تنه کاکتوس مشاهده می شود و می تواند به شدت به کاکتوس آسیب بزند. بنابراین بهتر است، به تمام کاکتوس، یعنی ریشه و تنه گیاه سم مخصوص شپشک آرد آلود را بزنید.
کنه ها
کنه ها از شیره کاکتوس برای تغذیه استفاده می کنند و کاکتوسی که مبتلا به کنه می شود، رنگش کدر می شود. برای از بین بردن کنه باید از سم مخصوص کنه کش استفاده کنید.
سایر آفت های کاکتوس
ممکن است انواع دیگری از آفت ها، مانند: تریپس ها و شته ها به کاکتوس حمله کنند. شما باید برای از بین بردن آن ها از سم های حشره کش استفاده کنید.
تکثیر کاکتوس
بهترین راه برای تکثیر انواع کاکتوس ها قلمه زدن می باشد. بهترین زمان برای تکثیر کاکتوس اوایل تابستان می باشد. بعد از قلمه زدن، قلمه را داخل آبی با درجه حرارت 45 درجه سانتی گراد قرار دهید و سپس آن را وارد بستر کاشت کنید.
نتیجه گیری
گیاه کاکتوس خودکفا بوده و به خودی خود رشد می کند. با وجود اینکه گیاهی مقاوم است و نگهداری آن بسیار راحت است، اما به مراقبت و توجه نیاز دارد تا سالم بماند و رشد کند. می توانید برای دیدن انواع کاکتوس به سایت فروشگاه آنلاین پلنت لند مراجعه کنید و به صورت اینترنتی سفارش خود را ثبت کنید، تا در سریعترین زمان ممکن برای شما ارسال شود.