مقالات

معرفی و روش نگهداری گیاه شفلرا

گیاه شفلرا

معرفی گیاه شفلرا

گیاه شفلرا با نام انگلیسی (tree umbrella ) و اسم علمی ( arboricola Schefflera )  به نام‌ های درخت یا گیاه چتری نیز شناخته می‌شوند، از خانواده Araliaceae هستند و بسته به گونه ممکن است درختچه یا درخت باشند. شفلرا گیاه گرمسیری و بومی مناطق استرالیا و جزایر اقیانوس آرام است که دارای برگ های سبز رنگ و یا ابلق بوده و بوسیله ی دمبرگ ها به شاخه وصل می شوند.  این گیاه هم در دسته درختچه های آپارتمانی و هم در دسته گیاهان آپارتمانی سایز بزرگ قرار می گیرد. برای سفارش آنلاین گل شفلرا می توانید به فروشگاه آنلاین گل و گیاه پلنت لند مراجعه کنید.

نام شفلرا به پاس یک گیاه‌شناس آلانی به نام جکوب شفلرا که در قرن هجدهم میلادی زندگی می‌کرد، انتخاب شده است. این گل که به تلفظ “شِفْلِرا” شناخته می‌شود از زمان ملکه ویکتوریا جزء گیاهان آپارتمانی محبوبی بوده  و می تواند حسی مدرن و استوایی را به هر محیط داخلی وارد کند. گل شفلرا در هوای آزاد تا ارتفاع ۳ تا ۶ متر هم می تواند رشد کند اما در فضای داخل خانه حداکثر ارتفاع آن 1.5 متر خواهد بود.

 

انواع گیاه شفلرا

گونه های متعدد شفلرا در اندازه های مختلف از درختان کوچک تا درختچه های بزرگ است. برخی از رایج ترین گونه ها عبارتند از:

درخت اختاپوس (Schefflera actinophylla): درخت اختاپوس که به نام درخت چتر یا نخل پیچک نیز شناخته می شود، از خانواده Araliaceae است. این گونه شکوفه های صورتی می دهد و می تواند یک یا چند ساقه داشته باشد. برای جلوگیری از سوختگی برگها، ایجاد سایه جزئی، حدود 70 درصد، در تابستان برای گیاهان در فضای باز بسیار مهم است. در زمستان به هیچ سایه ای نیاز ندارد و برای رشد خوب به حدود 4 ساعت نور مستقیم خورشید در روز نیاز دارد. رنگ برگها به شدت تحت تأثیر میزان نور خورشید است که دریافت می کند.

شفلرا کوتوله Schefflera arboricola: همانطور که از نام آن پیداست، این نوع شفلرا فشرده و پرپشت است و برای فضاهای کوچکتر مناسب است. دارای شاخ و برگ سبز براق با سطوح زیرین سبز مایل به زرد است . برگ های کوچکتر آن حس ظریفی به باغ داخلی شما می بخشد و فضایی دنج و جذاب ایجاد می کند. در واقع این گونه می تواند در گروه گل و گیاهان مناسب کافی شاپ ها هم قرار بگیرد.

شفلرا کوتوله

شفلرا استرالیایی Schefflera actinophylla: اگر به دنبال ایجاد یک جلوه قوی هستید، شفلرا اکتی‌نوفیلا که به‌ طور معمول به نام درخت چتر استرالیایی شناخته می‌شود، ممکن است انتخاب مناسبی برای شما باشد. این گونه از سایر گونه‌ها بلندتر است و برگ‌ های بزرگ‌ تری دارد که حس استوایی را منتقل می‌کند. برای مراقبت از درخت چتر استرالیایی خود، زمانی که قسمت بالای مخلوط گلدان خشک شد، گیاه خود را آبیاری کنید و قبل از آبیاری مجدد صبر کنید تا خاک خشک شود. در حالی که گیاهان چتری با مقادیر مختلف آبیاری سازگار هستند، آنها خاک خشک را به آبیاری بیش از حد ترجیح می دهند.

شفلرا استرالیایی

روش نگهداری گیاه شفلرا

گیاه چتری شفلرا با مراقبت مناسب می تواند به یکی از زیباترین و بلندترین گیاهان خانگی شما تبدیل شود. خیلی سریع رشد می کند، بنابراین شما فقط در یک فصل رشد گیاهی بلند خواهید داشت. در اینجا چند نکته مهم برای مراقبت از گیاه چتر (شفلرا) آورده شده است. گل آزالیا هم یک درختچه کوچک است که از این لحاظ به شفلرا شباهت دارد. شرایط نگهداری آن را در مقاله گل آزالیا و شرایط نگهداری می توانید مطالعه کنید.

آب: گیاهان چتری ترجیح می دهند در خاک مرطوب رشد کنند، بنابراین باید به طور مکرر آنها را آبیاری کنید. اما با آبیاری بیش از حد، برگ های گیاه شما زرد می شود و کم آبیاری باعث ریزش برگ های گیاه می شود. بهترین راه برای اطمینان از آبیاری مناسب گیاه این است که قبل از آبیاری مجدد صبر کنید تا سطح خاک خشک شود.  بنابراین، در فصل تابستان، شفلرا نیاز به آبیاری ۲ تا ۳ بار در هفته دارد، در حالی که در زمستان این میزان به یک بار در هفته کاهش می‌یابد. حتماً بین دو نوبت آبیاری، خاک باید کاملاً خشک شود. اگر گیاه دچار کمبود آب شود و تشنه باشد، برگ‌های آن به سمت پایین آویزان می‌شوند. در این شرایط، بهتر است گیاه را به مدت ۱۵ دقیقه در یک تشت پر از آب قرار دهید

نکته: از رطوبت سنج خاک برای جلوگیری از آبیاری بیش از حد و کم آبیاری گیاه خود استفاده کنید.

خاک: اگر گیاه شفلرا را در داخل خانه می‌کارید، آن را در خاک گلدانی غنی، نرم و با زهکشی خوب بکارید. وقتی که در فضای باز کاشته می‌شود، خاکی با بافت لومی شنی و pH کمی اسیدی ایده‌آل است. از کاشت در مکان‌هایی که خاک خیلی مرطوب یا گل‌آلود می‌شود، خودداری کنید. خاکی با بافت نیمه سبک برای گیاه شفلرا مناسب است. بهترین ترکیب خاک برای گلدان این گیاه شامل پیت ماس، خاک برگ، کوکوپیت و مقداری ماسه می‌باشد.

تغذیه و کوددهی: از آنجایی که گیاه چتر در هر فصل رشد زیادی دارد، برای حفظ رشد خود به سوخت زیادی نیاز دارند. مهم است که گیاه خود را هر دو تا سه هفته با استفاده از کود مایع معمولی تغذیه کنید. هنگامی که گیاه شما به ارتفاع مورد نظر رسید، می توانید کود دهی را به دفعات متوقف کنید. پس از آن تغذیه گیاه خود یک یا دو بار در سال کافی است. گیاه شفلرا را می‌توانید مانند بسیاری از گیاهان آپارتمانی دیگر، در فصل رشد گیاه، هر 2 هفته یکبار و در زمستان نیز ماهی یکبار با کود مناسب برای گیاهان آپارتمانی تغذیه نمایید.

می توانید با مطالعه دو مقاله کوددهی در زمستان و پاییز و انواع کودهای مغذی برای گیاهان آپارتمانی اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید.

نور: گیاه چتر به مقدار مناسبی نور نیاز دارد. با این حال، هرگز نباید در زیر نور مستقیم خورشید قرار گیرد. قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور مستقیم خورشید می تواند باعث سوختن برگ های آن شود. اگر گیاه شما نور کمتری نسبت به مقدار مطلوب خود دریافت کند، گیاه با وضعیت محیط خود را سازگار می کند. ممکن است رشد کلی خود را کند کند، اما در بسیاری از شرایط سالم می ماند. شفلرا در واقع جزء گیاهان آپارتمانی با نیاز کم به نور و آبیاری محسوب می شود.

دما: دمای خانه شما روی گیاه چتر تأثیر می گذارد. دمای بیش از حد سرد منجر به ریزش برگ های گیاه می شود. برای رشد عالی شاخ و برگ، سعی کنید محدوده دما را بین 18 تا 27 درجه سانتیگراد نگه دارید. گونه‌های گیاهی که دارای برگ‌های تزئینی هستند، به محدوده دمایی کمی گرم‌تر نیاز دارند، در حالی که گونه‌های سبز رنگ، دمای کمتر را ترجیح می‌دهند.

رطوبت: گیاهان چتری رطوبت زیادی را ترجیح نمی دهند، بنابراین معمولاً سطح رطوبت خانه شما برای این گیاه مناسب است. با این حال، اگر هوا بسیار خشک به نظر می‌رسد، برگ‌های گیاه را گاهی غبارپاشی کنید تا رطوبت مصنوعی ایجاد شود.

هرس: از آنجا که گیاه شفلرا بسیار سریع رشد می‌کند، ممکن است نیاز باشد آن را هرس کنید تا گیاهتان در شکل و اندازه دلخواه شما باقی بماند. به ویژه اگر نور کافی دریافت نکند. شفلراهایی که ساقه‌های بلند و لاغر دارند، می‌توانند هرس شوند تا گیاه پرپشت‌تری داشته باشید. قسمت‌هایی را که احساس می‌کنید بیش از حد رشد کرده یا لاغر به نظر می‌رسند، قطع کنید (می‌توانید از قلمه‌های بریده شده نیز برای تکثیر استفاده کنید).

بهترین زمان کاشت: گیاه شفلرا را در بهار یا پاییز بکارید، زمانی که هوا ملایم‌تر و خیلی گرم نیست. اگر در فضای باز می‌کارید، باید محلی را انتخاب کنید که نور روشن ولی غیرمستقیم دریافت کند.

روش های تکثیر گیاه شفلرا

به هنگام تکثیر گیاه شفلرا با هر کدام از روشها این نکات کلی را رعایت کنید:

  • هنگام انتخاب ساقه برای تکثیر، مهم است که یک ساقه سالم را انتخاب کنید. به دنبال ساقه هایی باشید که عاری از هر گونه علائم بیماری یا آسیب باشند. ساقه های سالم دارای برگ های سبز پر جنب و جوش و ساختاری قوی خواهند بود.
  • اطمینان حاصل کنید که ساقه حداقل دو گره دارد، زیرا این مناطق محل رشد ریشه های جدید هستند.
  • قبل از برش، از تمیز و تیز بودن چاقو یا هرس خود اطمینان حاصل کنید. این کار به جلوگیری از انتقال هر گونه بیماری یا عامل بیماری زا به قلمه کمک می کند.
  • یک برش تمیز درست زیر یک گره ایجاد کنید، مطمئن شوید که برش صاف و ناهموار نیست. یک برش تمیز باعث بهبود سریعتر و کاهش خطر عفونت می شود.
  • پس از برش، برگ های پایینی را با دقت از ساقه جدا کنید. در غیر این صورت این برگ ها در آب غوطه ور می شوند یا در مخلوط گلدان دفن می شوند که می تواند منجر به پوسیدگی شود.

(با این حال، گذاشتن چند برگ در بالای قلمه برای ارتقای فتوسنتز مهم است. فتوسنتز برای قلمه برای تولید انرژی و رشد ریشه بسیار مهم است).

اگر علاقه مند به آشنایی با روش های تکثیر سایر گیاهان آپارتمانی هستید، مقاله های تکثیر دیفن باخیا، روش تکثیر برگ انجیری  را هم می توانید مطالعه کنید.

تکثیر شفلرا به روش قلمه زدن:

  1. انتخاب قلمه: از شاخه ‌های سالم و جوان گیاه شفلرا قلمه‌ هایی به طول 10 تا 15 سانتیمتر انتخاب کنید. قلمه‌ها باید حداقل یک یا دو برگ داشته باشند.
  2. برش قلمه: با استفاده از یک چاقوی تیز و تمیز، قلمه‌ها را زیر گره (محل اتصال برگ به ساقه) برش دهید. این کار به ریشه‌زایی بهتر کمک می‌کند.
  3. آماده‌سازی قلمه: برگ‌ های پایینی قلمه را جدا کنید تا از تماس آن‌ها با خاک جلوگیری شود. این کار همچنین از تبخیر آب جلوگیری می‌کند.
  4. استفاده از هورمون ریشه‌زایی (اختیاری): اگر تمایل دارید، می‌توانید انتهای قلمه‌ ها را در هورمون ریشه‌ زایی غوطه‌ ور کنید تا فرآیند ریشه‌ زایی تسریع شود.
  5. کاشت قلمه: قلمه‌ ها را در خاک مناسب (ترکیبی از پیت ماس و کوکوپیت) بکارید. عمق کاشت باید به اندازه‌ای باشد که قلمه‌ها به خوبی در خاک قرار گیرند.
  6. آبیاری: بعد از کاشت، خاک را به آرامی آبیاری کنید تا مرطوب شود، اما از غرقاب کردن آن خودداری کنید.
  7. ایجاد شرایط مناسب: قلمه‌ها را در مکانی با نور غیرمستقیم و دمای مناسب (حدود 20 تا 25 درجه سانتی‌گراد) قرار دهید. می‌توانید برای حفظ رطوبت، روی قلمه‌ ها کیسه پلاستیکی بکشید.
  8. مراقبت و نگهداری: به طور منظم خاک را بررسی کنید و در صورت نیاز آبیاری کنید. بعد از چند هفته، قلمه‌ ها شروع به ریشه‌ زایی خواهند کرد.
  9. انتقال به گلدان: زمانی که ریشه‌ ها به اندازه کافی رشد کردند، قلمه‌ها را می‌توانید به گلدان‌ های بزرگ‌تر منتقل کنید.

لینک مفید: روش های قلمه زدن سانسوریا ابلق

تکثیر گیاه شفلرا در آب:

  • در روش تکثیر در آب، قلمه ها باید به طول 10 تا 15 سانتیمتر باشد و از شاخه های سالم و قوی گیاه انتخاب شود.
  • برش قلمه ها از زیر گره ها باید انجام شود. سپس برگ های زیر گره ها را جدا کنید تا از ز تماس آنها با آب جلوگیری کنید و مانع تبخیر آب شوید.
  • سپس قلمه ها را در یک لیوان یا شیشه پر از آب قرار دهید و مطمئن شوید که گره ها در آب فرو رفته اند. برای جلوگیری از رشد باکتری ها یا جلبک ها، هر چند روز یک بار آب آن را عوض کنید.
  • قلمه را در یک محیط گرم و مرطوب نگه دارید و مطمئن شوید که نور روشن و غیر مستقیم دریافت می کند.
  • زمانی که ریشه‌ها به اندازه کافی رشد کردند (حداقل 5 سانتیمتر)، قلمه‌ ها را می‌توانید به گلدان‌های بزرگ‌تر با خاک مناسب منتقل کنید.

بیشتر بخوانید: آشنایی با گیاه انجیر چسب

سوالات متداول در مورد گیاه شفلرا

آیا باید گیاه شفلرا را غبارپاشی کرد؟

گاهی اوقات غبار پاشی گیاه شلفرا برای افزایش رطوبت می تواند مفید باشد. با این حال، در انجام این کار زیاده روی نکنید زیرا ممکن است باعث تجمع رطوبت روی برگ ها شود که می تواند منجر به رشد قارچ شود.

آیا گیاه شفلرا سمی است؟

بله، شفلرا برای حیوانات خانگی و انسان‌ها سمی است. در صورت بلعیدن، ممکن است باعث مشکلات گوارشی شود.

پاسخ به سوالات بیشتر شما در مورد گیاه شفلرا در مقاله سوالات متداول در مورد گیاه شفلرا فراهم شده است.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *