علت رویش قارچ در گلدان
امروزه نگهداری از گیاهان در خانه طرفداران بسیاری پیدا کرده است. ممکن است برایتان پیش آمده باشد، که گیاهتان بیمار و یا رشد آن متوقف شده باشد. یکی از دلایل اصلی بیماری و توقف سرعت رشد گیاه، رویش قارچ در گلدان می باشد. در این مقاله به علت رویش قارچ در گلدان اشاره شده است.
منظور از قارچ گلدان گیاهان خانگی چیست؟
قارچ های موجود در گلدان گیاهان خانگی، به موجودات زنده، ریز و میکروسکوپی ای گفته می شود، که از ریشه های گیاهان، گل ها و مواد آلی خاک برای رشد و تکثیر خود استفاده می کنند. تکثیر قارچ ها از طریق تخم گذاری می باشد. لازم به ذکر است، که این موجودات با چشم قابل دیدن نیستند. زمانی که قارچ ها شروع به رشد و تکثیر در گلدان گیاهان خانگی می کنند، رشد گیاه متوقف می شود. همچنین باعث پوسیدگی ریشه و در نهایت از بین رفتن گیاه می شود.
علت رشد قارچ در گلدان
در سطر زیر به 4 علتی که باعث رویش قارچ در گلدان می شود، اشاره شده است:
- نبودن نور کافی
همه گیاهان برای رشد و فتوسنتز خود به نور کافی نیاز دارند. نبودن نور کافی باعث رشد قارچ به خصوص سفیدک در گلدان می شود. بنابراین سعی کنید گیاه را در محیطی قرار دهید، که بتواند نور به میزان کافی را دریافت کند. همچنین اگر محیط خانه تان نورگیر نیست، می توانید از لامپ های ال ای دی مخصوص برای رشد گیاهان استفاده کنید.
- گردش هوای ضعیف
اگر فضای خانه تان پر از گیاه باشد، سبب می شود که گردش هوای محیط ضعیف شود. اگر گردش هوای محیطی که گیاهان در آن رشد می کنند، ضعیف باشد، باعث می شود، که در خاک گلدان قارچ رشد کند. بنابراین باید برای جلوگیری از این موضوع از سیستم های تهویه هوا و یا فن های قدرتمند برای گردش هوای محیط استفاده کنید.
- رطوبت زیاد
همان طور که می دانید تمامی گیاهان برای رشد خود به رطوبتی کافی نیاز دارند. اگر میزان رطوبت محیط بیش از اندازه باشد، باعث می شود، که در خاک گلدان، قارچ رشد کند.
- کوددهی بیش از حد
یکی از موارد مورد نیاز برای رشد هر گیاهی کوددهی منظم به گیاه است. اما اگر بیش از حد معین گیاهتان را کوددهی کنید، باعث تکثیر قارچ در آن می شود.
راه های از بین بردن قارچ گلدان
در سطر زیر به راه هایی برای از بین بردن قارچ گلدان اشاره شده است:
- گیاهتان را از قسمت پایین گلدان آبیاری کنید
برای از بین بردن قارچ گلدان، سعی کنید قسمت انتهایی گلدان را آبیاری کنید. زیرا قارچ ها موجوداتی هستند، که در قسمت زیرین خاک زندگی می کنند. زمانی که شما سطح خاک را آبیاری می کنید، قارچ ها به خاطر اینکه به رطوبت علاقه زیادی دارند، تمایل پیدا می کنند تا به سطح خاک نزدیک شوند. بنابراین برای آبیاری گیاه می توانید آب را در ظرف زیر گلدان بریزید. فقط دقت کنید، که بعد از مدت 30 دقیقه آب باقی مانده در ته ظرف را خالی کنید.
دقت کنید، که میزان رطوبت خاک گلدان گیاهتان بیش از اندازه نباشد. زیرا همان طور که در بالا نیز گفته شد، قارچ ها در محیط های مرطوب رشد و زندگی می کنند. بنابراین سعی کنید، گیاهتان را به میزان مورد نیاز آبیاری کنید.
- رطوبت خاک گیاهتان را کنترل کنید
همان طور که در بالا گفته شد، قارچ ها در محیط مرطوب رشد می کنند. برای رعایت این موضوع باید در آبیاری گیاهتان دقت زیادی داشته باشید. یعنی بیش از حد گیاهتان را آبیاری نکنید.
- خاک گیاه آلوده به قارچ را جدا کنید
اگر خاک گیاهتان آلوده به قارچ شده است، حتما از گلدان خارج کنید. خاک استریل شده و جدید را جایگزین آن کنید.
- از چسب زرد استفاده کنید
برای این که بخواهید حشرات گلدان گیاهتان را کنترل کنید و جلوی آن را برای آسیب رسیدن به دیگر گیاهان خانه تان بگیرید، می توانید از تله چسبناک زرد رنگ در اطراف گیاهتان استفاده کنید.
- از استفاده مجدد خاک گلدانتان خودداری کنید
در صورت تعویض گلدان، مریض شدن گیاهتان و…. به صورت مجدد از همان خاک قبلی گلدان استفاده نکنید. زیرا گیاهتان مبتلا به قارچ شده و از بین می رود. برای صرفه جویی می توانید خاک گلدانتان که سالم بود را با خاک استریل شده مخلوط و استفاده کنید.
- خاک گلدان استفاده نشده را در ظرف سربسته نگهداری کنید
حتما بعد از باز کردن کیسه های خاک، به صورت مجدد آن را محکم ببندید. زیرا اگر کیسه های خاک باز بمانند، محیط را برای رشد و رویش قارچ ها فراهم می کند.
- سطح خاک گیاهتان را بپوشانید
بهتر است برای جلوگیری از تخم گذاری و یا رشد قارچ ها در گلدان، تا 2 سانتی متر سطح خاک را بپوشانید. می توانید برای پوشاندن سطح خاک از یک لایه شن، ماسه و یا پوشش خاک تزئینی خزه استفاده کنید.
- از آب اکسیژنه و یا هیدروژن پراکسید استفاده کنید
یکی دیگر از راه های جلوگیری از رشد قارچ ها این است، که آب اکسیژنه و یا هیدرژن پراکسید را با 4 پیمانه آب ترکیب کنید. سپس در فاصله 4 سانتی متری آن را بر روی سطح خاک گلدانتان اسپری کنید.
- از قارچ کش های مناسب استفاده کنید
برای این که بخواهید قارچ های خاک گیاهتان را با سم های قارچ کش از بین ببرید، حتما باید نوع قارچ را تشخیص دهید. سپس از قارچ کش مناسب برای از بین بردن آن استفاده کنید.
انواع قارچ های گلدانی از نظر شکل ظاهری
در سطر زیر از نظر شکل ظاهری به انواع قارچ های گلدانی اشاره شده است:
-
کپک سبز
یکی از قارچ هایی که در محیط های خانگی، بر روی مواد غذایی و گیاهان قابل مشاهده هستند، کپک سبز می باشد. که شما می توانید با استفاده از روش های بالا به راحتی آن را از بین ببرید.
-
کپک قرمز
کپک قرمز یک نوع قارچ تک سلولی می باشد، که اکثرا در میان مصالح ساختمانی رشد می کنند و قابل رویت هستند. بنابراین می توان گفت خیلی کم پیش می آید، که خاک گیاهتان به این نوع قارچ آلوده شود.
-
کپک سفید
یکی دیگر از قارچ های خاک گلدان، کپک سفید می باشد. اما لازم به ذکر است، که این نوع قارچ مواد پوسیده را تجزیه می کنند. بنابراین خطر زیادی برای گیاه ندارد.
-
کپک سیاه
یکی از کپک های رایج در گیاهان، کپک سیاه می باشد. که بعضی از آن ها برای انسان نیز سمی می باشد. در سطر زیر به دو نوع کپک که از نظر ظاهر و رنگ نزدیک به کپک سیاه است و برای گیاه زیان آور می باشد، اشاره شده است:
-
کپک دوده ای
رنگ و ظاهر این نوع قارچ مخلوطی از رنگ دوده ای، سیاه و سبز رنگ می باشد. که برای رشد خود از شیره گیاه تغذیه می کند. این موضوع باعث ایجاد مشکل در فتوسنتز گیاه می شود. بنابراین بهتر است، برای از بین بردن آن سریعا اقدام کنید.
-
کپک خاکستری
این نوع کپک به قسمت هایی از گیاه که نزدیک به سطح خاک هستند، مانند شاخه و برگ های گیاه آسیب وارد می کند. به همین خاطر باید سریعا برای از بین بردن آن اقدام کنید. زیرا باعث از بین رفتن گیاه می شود.
-
کپک سفیدک پودری
ظاهر و رنگ این نوع قارچ، سفید و مانند گرد آرد می باشد. این نوع قارچ باعث ایجاد مشکل در فتوسنتز و از بین رفتن گیاه می شود. به همین خاطر بهتر است، برای از بین بردن آن سریعا اقدام کنید.
نتیجه گیری
در مقاله بالا به علت رویش قارچ در گلدان اشاره شده است. اگر متوجه رشد قارچ در خاک گیاهتان شده اید، می توانید با خواندن مقاله بالا با علت و راه های جلوگیری از آن آشنا شوید.
سلام من یه گیاه پتوس دارم که از لای خاکش قارچ سبز رنگ زده بیرون مشکلش چیه؟!