گیاه سرسبز و برگی Zamioculcas zamiifolia یا به اختصار گیاه ZZ ممکن است دارای نام سختی باشد، اما رشد آن آسان تر و نسبتاً سریع است. گیاه زاموفیلیا که به دلیل منشأ آفریقایی اش «جواهر زنگبار» نیز نامیده میشود. با اینکه عجیب به نظر میرسد، گیاهی بسیار سرسخت و مقاوم است و در شرایط سخت نیز میتواند رشد کند. مانند گیاه سانسوریا، این گیاه در میان پرورشدهندگان گیاهان آپارتمانی که عاشق فضای سبز داخلی هستند که نیازی به نوازش یا محیط مناسب برای رشد ندارند، بسیار محبوب است.
گیاه زاموفیلیا همچنین به خاطر شاخ و برگهای خیره کننده اش که به قدری سبز و براق است که تقریباً جلا یافته به نظر میرسد، ارزشمند است. اگر میخواهید چیز عجیب تری را امتحان کنید، به هنگام سفارش آنلاین گل به دنبال گونه های جدیدتر گیاه زاموفیلیا با برگ های رنگارنگ یا بنفش تیره باشید. در واقع با انواع گیاه زاموفیلیا آشنا شوید که بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید. در ادامه با فروشگاه گل و گیاه پلنت لند همراه باشید تا درباره گیاه زاموفیلیا بیشتر صحبت کنیم و به روش های تکثیر زاموفیلیا بپردازیم.
لینک مفید: گل و گیاهان مناسب کافیشاپ ها
شرایط رشد گیاه زاموفیلیا
- نور: نور غیرمستقیم کم تا روشن، مانند یک پنجره رو به شمال، شرق یا غرب. از نور مستقیم خورشید که میتواند برگها را بسوزاند، خودداری کنید. در محل نگهداری گیاه زاموفیلیا خود پنجرهای نیست؟ مشکلی نیست گیاه زاموفیلیا نیز در زیر نور فلورسنت به خوبی رشد میکند. تاثیر نور بر رشد گیاهان را نباید نادیده گرفت.
- دما: در داخل خانه، در دمای متوسط اتاق بین ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتیگراد رشد کنید. اگر گیاه خود را در تابستان در فضای باز قرار میدهید. اگر دما به زیر ۱۰ درجه سانتیگراد رسید، حتماً آن را به داخل برگردانید.
- رطوبت: میانگین سطح رطوبت خانگی مناسب زاموفیلیا است، اما از قرار دادن گیاه خود در نزدیکی دریچه های تهویه مطبوع و گرمایش خودداری کنید که میتواند هوا را خشک کرده و باعث قهوه ای شدن برگها شود. مقاله روش های تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی درباره شیوه های رطوبت رسانی بیشتر توضیح داده است.
- خاک: از مخلوط گلدانی با زهکشی خوب که حاوی پرلیت است استفاده کنید.
- آبیاری: یکی از راههای نادری که میتوانید گیاه زاموفیلیا را از بین ببرید، آبیاری بیش از حد است. در طول فصل رشد فعال (بهار تا اوایل پاییز)، فقط هر دو هفته یکبار یا زمانی که سطح یا دو اینچ بالای خاک احساس خشکی میکند، آبیاری کنید. در ماههای زمستان یا اگر گیاه خود را در شرایط کم نور پرورش میدهید، کمتر آبیاری کنید. در مقاله گیاهان آپارتمانی با نیاز کم به نور و آبیاری این دسته از گیاهان را بیشتر بشناسید.
- کوددهی: ازآنجاییکه گیاهان زاموفیلیا میتوانند مواد مغذی را در ریشه خود ذخیره کنند، نیازی به کوددهی مکرر ندارند. هر ماه یا بیشتر در طول بهار و تابستان با استفاده از کود گیاهان آپارتمانی همه منظوره رقیق شده به نصف میزان توصیه شده تغذیه کنید. در زمستان کود ندهید.
همچنین بخوانید: علت زرد شدن برگ های زاموفیلیا
شرایط نگهداری از زاموفیلیا
- مراقبت از برگها: برای اینکه شاخ و برگها را زیبا و براق نگه دارید، در صورت نیاز با یکپارچه مرطوب آنها تمیز کنید تا گردوغبار پاک شود. مهآلود کردن برگها گهگاه باعث کاهش تجمع گردوغبار میشود. عاری نگهداشتن گیاه از گردوغبار گیاه برای سلامتی آن نیز مفید است، زیرا برگها میتوانند نور خورشید بیشتری را جذب کنند.
- تعویض گلدان: ازآنجاییکه گیاه زاموفیلیا رشد کندی دارد و بدش نمیآید که در محلههای تنگ زندگی کند، نیازی نیست اغلب گلدان آن را عوض کنید. اگر میخواهید گیاه خود را به همان اندازه نگه دارید، آن را هر دو سال یا بیشتر برای تازه کردن خاک و بهبود زهکشی مجدداً بکارید و پس از کوتاهکردن ریشهها و ساقههای بیش از حد رشد کرده، آن را در همان ظرف قرار دهید. اگر میخواهید گیاه شما بزرگتر شود، آن را در گلدان جدیدی به قطر ۱ تا ۲ سانتیمتر پهنتر از گلدان فعلی قرار دهید. ازآنجاییکه ریزومهای گیاه زاموفیلیا بهصورت جانبی پخش میشوند، عرض آن توسط قطر گلدان کنترل میشود.
- هرس و شکلدهی: هرس گیاه زاموفیلیا مانند بسیاری از گیاهان آپارتمانی دیگر باعث رشد بیشتر نمیشود، اما گاهی اوقات برای بهبود شکل گیاه و حذف شاخ و برگهای زرد یا آسیبدیده ضروری است. اگر گیاه شما بیش از حد رشد کرده است، میتوانید کل ساقهها را با برشدادن آنها از پایه با یک چاقوی تیز یا قیچی هرس جدا کنید. برای جلوگیری از تماس پوستی حتماً دستکش بپوشید.
گیاه زاموفیلیا سوپر بلک رومیزی
590,000 تومانگیاه زاموفیلیا بلک رومیزی
680,000 تومانگیاه زاموفیلیا بلک متوسط
890,000 تومانگیاه زاموفیلیا سایز متوسط
Original price was: 1,400,000 تومان.980,000 تومانCurrent price is: 980,000 تومان.زاموفیلیا سبز رومیزی با گلدان طلایی
340,000 تومانگیاه زاموفیلیا با گلدان حصیری
750,000 تومانروش های تکثیر زاموفیلیا
- ریزوم: دلیل اینکه گیاهان زاموفیلیا نیازی به آبیاری زیاد ندارند این است که آنها آب را در ریزوم خود نگه میدارند که شبیه سیبزمینیهای پیاز دار کوچک زیر خاک است. ممکن است بتوانید ریزومهایی را ببینید که از خاک در پایه گیاه خود به بیرون نگاه میکنند. هنگامی که از گیاه زاموفیلیا خود قلمه میگیرید، ریزوم و ریشه جدیدی رشد میکند. این موضوع در واقع بسیار جالب است، و این یک آزمایش عالی برای انجام با بچهها است؛ زیرا آنها بهوضوح میتوانند رشد جدید را مشاهده کنند.
- قلمه ساقه: برش ساقه گیاه زاموفیلیا نتایج سریعتری را برای تکثیر به همراه خواهد داشت. در اینجا نحوه تکثیر قلمه گیاه زاموفیلیا آورده شده است:
- یک ساقه را از پایه گیاه خود جدا کنید و با یک چاقوی ضدعفونی شده یک برش مستقیم ایجاد کنید.
- ساقه بریده شده را در آب قرار دهید و هر ۳-۴ هفته یکبار آب آن را عوض کنید. اگر فراموش کردید، تا زمانی که کپک رشد نکرده باشد، مشکلی وجود ندارد.
- برش را نزدیک پنجرهای نگه دارید که بتواند نور روشن و غیرمستقیم دریافت کند. نور خورشید بهترین راه برای تشویق برش زاموفیلیا شما به رشد است.
- هنگامی که قلمه شما ریزوم و حداقل یک اینچ ریشه جدید داشت، وقت آن است که دوباره گلکاری کنید!
- قلمه برگ: قلمههای برگ برای ایجاد ریزوم و ریشه بیشتر طول میکشد، اما همچنان میتوانید گیاه زاموفیلیا خود را با قلمه برگ تکثیر کنید.
- یک برگ را تاحدامکان نزدیک به ساقه ببرید و کمی از ساقه را با آن ببرید.
- ساقه برگ را در مخلوط گلدانی به عمق حدود ۱ سانتیمتر قرار دهید.
- احتمالاً بخواهید قلمههای چند برگی بردارید، زیرا یک برگ در گلدان بسیار غمانگیز به نظر میرسد.
- گلدان برگها را آبیاری کنید و بگذارید خیس بخورد. وقتی خاک خشک شد دوباره آبیاری کنید (تقریباً هر دو هفته یکبار).
- پس از گذشت سه ماه از تکثیر این برگها، آنها را بررسی کرده و شاهد رشد ریزومهای کوچک باشید!
همچنین اگر می خواهید با روش های تکثیر سایر گیاهان آپارتمانی آشنا شوید می توانید مقالات روش های قلمه زدن سانسوریا ابلق و یا تکثیر گل های آپارتمانی و یا روش تکثیر برگ انجیری را مطالعه کنید.
نتیجهگیری
گیاه ساده زاموفیلیا که با نام Zamioculcas zamiifolia هم شناخته میشود، یکی از ساده ترین گیاهان آپارتمانی برای نگهداری است. در واقع می توان گفت زاموفیلیا جزء گیاهان آپارتمانی مقاوم مانند بونسای، فیلودندرون، دیفن باخیا و پتوس محسوب می شود. زاموفیلیا میتواند در تمام سطوح نور زندگی کند، به مقدار بسیار کمی از آب نیاز دارد، و خیلی سریع رشد میکند، بنابراین میتوانید به راحتی از پلنت لند بهترین فروشگاه گل و گیاه در تهران به صورت آنلاین یا حضوری این گیاه را خریداری کنید و از باز شدن برگ های جدید آن لذت ببرید! در این مقاله سعی کردم تا به شرایط نگهداری و نیازهای گیاه زاموفیلیا بپردازیم و به برخی از روش های تکثیر زاموفیلیا اشاره کنیم.
سؤالات متداول در مورد روش های تکثیر زاموفیلیا
- یک گیاه زاموفیلیا به چه مقدار نور خورشید نیاز دارد؟
- اگرچه زاموفیلیا میتواند نور غیرمستقیم کمتری را تحمل کند، اما در نور غیرمستقیم متوسط تا روشن رشد میکند. زاموفیلیا به حداقل ۶ ساعت نور خورشید در روز نیاز دارد و در ماههای گرم میتواند تا ۱۲ ساعت را تحمل کند. بااینحال، مهم است که آن را از آفتاب شدید و مستقیم با حرکتدادن آن به سمت مرکز اتاق یا قراردادن یک پرده شفاف بر روی پنجرههای رو به جنوب دورنگه دارید.
- چند وقت یکبار باید گیاه زاموفیلیا را آبیاری کرد؟
- گیاه زاموفیلیا خود را هر ۲ تا ۳ هفته یکبار آبیاری کنید و بین دو آبیاری اجازه دهید خاک خشک شود. در نور شدیدتر نیاز به آبیاری بیشتر و در نور کمنیاز به آبیاری کمتر است. علائم تشنگی زاموفیلیا عبارتاند از پژمردگی، چروکیده شدن برگها و خاک خشک گلدان، درحالیکه خاک مرطوب یا زردشدن برگها و لختهشدن برگها نشاندهنده آبیاری بیش از حد و پوسیدگی ریشه است.
- آیا نگهداری از زاموفیلیا آسان است؟
- زاموفیلیا یک گیاه آپارتمانی کمتوقع است. بهغیراز سطح آب و نور، چیز زیادی لازم نیست برای آن در نظر بگیرید. کوددهی هر شش ماه یا حتی ماهانه در فصل رشد، تغذیه اضافی را فراهم میکند. در موارد نادری که آفات گیاهی ظاهر میشوند، آنها را با اسپری هفتگی یک آفتکش طبیعی مانند روغن چریش و پاککردن منظم گیاه درمان کنید. در مورد خاک، مخلوط گلدانی با زهکشی خوب انتخاب کنید و موادی مانند پرلیت یا سنگهایی گدازه را اضافه کنید تا در صورت نیاز هوادهی را افزایش دهید.