خاک اسیدی گلدان چیست؟
خاک اسیدی گلدان و خاک قلیایی و هر چیز دیگری، در مقیاس 1 تا 14 اندازه گیری می شود. هر چیزی که PH آن کمتر از 7 باشد، اسیدی در نظر گرفته می شود. اعداد بزرگ تر از 7 یک ماده بازی یا قلیایی را نشان می دهند و عدد 7 نیز یک حد میانه است، که نشان دهنده ماده خنثی است. بهتر است بدانید، اسیدیته بیشتر خاک ها PH نزدیک به هفت دارند.
اکثر گیاهان در pH بین 6 تا 7.5 رشد می کنند. دلیل این که PH بین 6 تا 7.5 برای گیاهان مناسب می باشد این است، که بین 6 تا 7.5 فسفر در خاک محلول است. یعنی در آب حل می شود و توسط ریشه گیاهان جذب می شود. فسفر یکی از سه عنصر درشت مغذی است، که همه گیاهان به آن نیاز دارند. (در نسبت NPK، که در کودهای بسته بندی شده مشاهده می کنید، فسفر یک عدد مرکزی می باشد)
مشکلات خاک اسیدی
اگر خاک اسیدی باشد، رشد گیاه با مشکل روبه رو می شود، که در زیر به آن ها اشاره شده است و شامل:
-
کاهش عناصر پرمصرف خاک
هنگامی که میزان اسیدی بودن خاک، بیش از حد معمول باشد باعث می شود، که عناصر پر مصرف و مورد نیاز گیاه مانند: فسفر کاهش پیدا کند. در نتیجه، به رشد پوشش گیاهان طبیعی و گیاهان زراعی لطمه زیادی وارد می شود.
-
افزایش عناصر کم مصرف خاک
یکی دیگر از مشکلات بالا بودن میزان اسیدیته خاک این است، که عناصر کم مصرف مانند: آهن و آلومینیوم در خاک افزایش پیدا می کند. وجود این عناصر در خاک برای رشد گیاه لازم و ضروری است ولی اگر غلظت آن ها در خاک بیش از حد معمول باشد باعث می شود، که توسط گیاهان جذب شوند و در نتیجه گیاه دچار مسمومیت شود.
گیاهان مناسب خاک اسیدی
با وجود مشکلاتی که در بالا گفته شد، بعضی از گیاهان هستند، که سازگاری بیشتری با خاک های اسیدی دارند و در خاک های معمولی موجود در طبیعت یا خاک های معمولی باغچه به خوبی رشد نمی کنند. این گیاهان شامل:
- ادریسی های آبی
- گل نرگس
- زنبق ژاپنی
- کالوناها
- آزالیاهای ژاپنی
- راج
- ماگنولیا
- خلنگ ژاپنی
- تریلیوم
- گیاه آپارتمانی کاملیا
- گل های جعفری
- بگونیا
- گاردنیا
عومل موثر در اسیدی تر شدن خاک
-
بارندگی و آبیاری زیاد
آب زیاد باعث می شود، که مواد مغذی کلیدی مانند: پتاسیم، منیزیم و کلسیم از خاک شسته شوند. همه این عناصر از اسیدی بودن خاک جلوگیری می کنند. بنابراین زمانی که شسته می شوند، سطح pH خاک شروع به کاهش می کند و در نتیجه خاک اسیدی می شود.
-
سنگ مادر و منشا خاک
بهتر است بدانید، منشا اولیه خاک بر میزان اسیدیته خاک تاثیر بسیار زیادی دارد. زیرا خاک از هوازدگی سنگ های مادر در طی هزاران سال ساخته می شود. پس در نتیجه جنس سنگ مادر به خاطر خاکی، که از آن ساخته می شود، تاثیر بسیار زیادی در اسیدیته خاک دارد.
-
پوشش گیاهی
پوشش گیاهی جنگلی، بر میزان اسیدی شدن خاک تاثیر بسیار زیادی دارد. پس دقت کنید، اگر خاک مورد استفاده کشاورزی و یا گلخانه ای از یک محیط جنگلی آورده شده باشد، امکان دارد میزان اسیدی بودن آن زیاد باشد.
-
کودهای شیمیایی و آلی
بهتر است بدانید، عنصرهای موجود در کود به مرور زمان به صورت یون وارد خاک می شوند، PH خاک را کاهش می دهند و به تدریج باعث می شود خاک اسیدی تر شود.
روش های افزایش اسیدی کردن خاک
به 3 روش می توان خاک را اسیدی کرد، در زیر به این 3 روش اشاره شده که شامل:
- شما برای اسیدی کردن خاک باید به زهکشی آن دقت کنید. زیرا خاک هایی که زهکشی خوبی دارند، نسبتا سست تر هستند و سریع تر اسیدی می شوند. می توانید، به کمک مواد ارگانیک مانند: پیت ماس، کمپوست برگ بلوط، کمپوست و کود کشاورزی خاک را به راحتی اسیدی کنید.
- اگر خاک شما زهکشی خوبی نداشته باشد و سنگین باشد، مانند خاک رس با اضافه کردن مواد ارگانیک، خاک قلیایی می شود. اضافه کردن گوگرد به خاک سنگین باعث می شود، که باکتری های خاک این عنصر را به اسید سولفوریک تبدیل کنند و خاک را اسیدی کنند. همچنین می توانید، برای اسیدی کردن خاک های سنگین از سولفات آهن نیز استفاده کنید.
- یکی دیگر از راه های اسیدی کردن خاک این است، که از کودهای حاوی آمونیاک استفاده کنید.
نتیجه گیری
در سطر بالا همه چیز در مورد خاک اسیدی گفته شده است. شما می توانید، با توجه به نوع گیاهتان، به کمک روش های بالا خاک اسیدی گلدان را می توانید افزایش دهید. همچنین شما می توانید، با اضافه کردن آهک میزان اسیدی بودن خاک را نیز کاهش دهید.