مقالات

تکثیر گل های آپارتمانی

تکثیر گل های آپارتمانی

روش تکثیر گل های آپارتمانی

تکثیر گل های آپارتمانی یعنی: زیاد شدن گیاه به روش جنسی و غیر جنسی و به وجود آوردن یک گیاه کامل از گیاه مادر می باشد، که اغلب ساده و موفقیت آمیز می باشد. شما می توانید با جدا کردن یک شاخه یا برگ و فراهم کردن شرایط مناسب، یک گیاه کامل و جدید داشته باشید. طبیعی است، که همیشه تکثیر گیاهان آپارتمانی موفقیت آمیز نمی باشد و شما باید با روش آزمون و خطا درصد موفقیت در این کار را بالا ببرید.

اصول اولیه تکثیر گل های آپارتمانی

برای اینکه بتوانید به صورت درست گیاهانی را می خواهید تکثیر کنید، چند قانون کلی و اساسی وجود دارد، که شامل:

  • قلمه گیاه جوان، نسبت به گیاهان بالغ به مراقبت بیشتری نیاز دارد.
  • خشک شدن یا خیس شدن بیش از حد خاک گیاه باعث می شود، گیاه به راحتی از بین برود.
  • اگر ریشه دهی گیاه در خاک است، باید از خاک مناسب استفاده شود. اگر ریشه دهی در آب است، بهتر است از آب بدون کلر و املاح معدنی استفاده کنید.
  • در هنگام تکثیر گیاه ابزار مورد استفاده مانند: چاقو، قیچی، گلدان و… باید تمیز و استریل شده باشند.
  • بهتر است برای تکثیر گیاه از هورمون رشد استفاده کنید، تا به ریشه دهی و تکثیر گیاه سرعت ببخشید.

تکثیر گیاه در آب بهتر است یا خاک

ریشه دهی در خاک باعث می شود، سرعت تکثیر گیاه کاهش یابد و باید مواظب باشید، خاک گیاه بیش از حد خیس و یا خشک نشود. در تکثیر گیاه در آب، نیازی به انتقال قلمه به خاک نیست، ولی بعضی از گیاهان برای تکثیر در آب مناسب نیستند و باید در خاک تکثیر داده شوند. همچنین اگر گیاه خود را در آب نگهداری کردید، پس از ظاهر شدن ریشه ی گیاه باید آن را به خاک منتقل کنید. در کل تکثیر گیاه چه در آب و چه در خاک مزایا و معایب خود را دارد که شامل موارد زیر است:

  • تکثیر گیاه در آب:

تکیر گیاه در آب، با سرعت بیشتری انجام می شود و این کار مناسب افراد تازه کار است. برای این روش باید از قیچی تیز و استریل شده و از یک لیوان یا تنگ تمیز استفاده کنید. با قیچی یک ساقه 10 تا 15 سانتی را ببرید و ساقه جدا شده را در آب قرر دهید و آن را در محلی نورگیر قرار دهید. دقت کنید آن را زیر نور غیرمستقیم نگذارید و آب آن را هر دو هفته یک بار عوض کنید، تا ریشه های جدید در ساقه جوانه بزند و رشد کند. زمانی که ریشه به اندازه مناسبی رسید آن ها را به گلدان منتقل کنید.

  • تکثیر گیاه در خاک:

برای تکثیر در خاک، ساقه گیاه مورد نظر را جدا کنید، سپس حدود 3 الی 5 سانتی متر آن را در خاک گلدان فرو کنید. اطراف آن را محکم ببندید و سپس خاک را آبیاری کنید و مواظب باشید، خاک گیاه خشک نشود، چرا که قلمه گیاه هنوز ریشه نداده است به همین دلیل بهتر است دور تا دور گلدان را یک محفظه پلاستیکی ببندید. این کار باعث تامین رطوبت گباه می شود. مواظب باشید گیاه را در معرض نور مستقیم آفتاب قرار ندهید، همچنین برای رشد بهتر است خاک گیاه ترکیبی از شن و پیت ماس باشد.

پاگیاه چیست؟

بعضی از گیاهان در کنار ساقه اصلی یک گیاه کوچک تری را رشد می دهند، که به آن پاچوش یا پاگیاه می گویند. این گیاه تمام مشخصات گیاه مادر را دارد، تنها یک تفاوت دارد و آن این است، که گیاه کوچکتر، اندازه کوچکتری نسبت به گیاه مادر دارد. وقتی پاگیاه رشد کرد، آن را با استفاده از یک چاقوی تیز و استریل شده از گیاه مادر جدا کنید و سپس به گلدان جدید منتقل کنید.

گیاهانی که مناسب تکثیر به روش پاگیاه هستند، شامل:

  • آچوریا
  • آلوئه ورا
  • هاوورتیا
  • تیلاندزیا
  • گلدان نقره ای
  • تاج کمالی

تفاوت تکثیر گیاهان آپارتمانی به روش جنسی و غیر جنسی

در تکثیر گل های آپارتمانی به روش جنسی، سلول های گیاهی نر و ماده برای تشکیل بذر با یکدیگر ترکیب می شوند. تکثیر جنسی را نمی توان در خانه انجام داد. بذرهای به وجود آمده در این روش دارای سازگاری بالایی می باشند و بیماری های ویروسی به گیاه منتقل نمی شود، همچنین از نظر اقتصادی نیز به صرفه تر است.

در تکثیر گل های آپارتمانی به روش غیر جنسی، قسمتی از گیاه بدون کاهش کروموزومی از گیاه مادر جدا می شود. در این روش می توان گیاهی شبیه به گیاه مادر به وجود آورد. به این روش خودسازی نیز می گویند. در تکثیر غیرجنسی می توانید از گیاهچه ها استفاده کنید. فقط باید دقت داشته باشید، به محض ظاهر شدن این گیاهچه ها نباید آن ها را جدا کنید، زیرا این گیاهچه تازه است و ریشه ندارد، برای همین هم بهتر است کمی صبر کنید تا گیاهچه ریشه بزند، سپس آن را در گلدانی دیگر بکارید.

نتیجه گیری

بهتر است اطلاعات کافی از گیاهتان و روش های تکیر آن را داشته باشید. سپس، اقدام به تکثیر آن کنید. زیرا، هر گیاهی روش تکثیر مخصوص به خود را دارد و ممکن است با روش دیگر آسیب ببیند.

2/5 - (3 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *