یکی از گیاهان پرطرفداری، که در بیشتر خانه ها وجود دارد، گیاه آلوئه ورا می باشد. این گیاه علاوه بر زیبایی و نگهداری آسان، دارای خواص دارویی و استفاده های خوراکی نیز می باشد. در این مقاله به نحوه نگهداری گیاه آلوئه ورا اشاره شده است.
معرفی گیاه آلوئه ورا
گیاه آلوئه ورا از خانواده ساکولنت ها می باشد. نام علمی و انگلیسی آن Aloe Vera است. بومی مناطق مدیترانه ای و آفریقا می باشد. گیاه آلوئه ورا بدون ساقه یا دارای ساقه های کوتاه است. همچنین دارای برگ های گوشتی، آبدار و کوزه مانند می باشد. در لبه برگ های این گیاه تیغ هایی قرار دارد، که اگر آن را جدا کنیم، ژلی از داخل آن ترشح می شود. از این ژل برای دردناشی از آفتاب سوختگی و یا درمان سایر تحریکات پوستی به صورت موضعی استفاده می شود.
دقت کنید، که ژل آلوئه ورا می توان به صورت موضعی استفاده کرد، ولی نباید توسط افراد یا حیوانات خانگی خورده شود. زیرا می تواند علائم ناخوشایندی مانند حالت تهوع و سو هاضمه را ایجاد می کند. همچنین استفاده در مقادیر بیشتر آن سمی است.
مطلب مرتبط: گیاهان آپارتمانی با نگهداری آسان
نحوه و شرایط نگهداری گیاه آلوئه ورا
در سطر زیر به نحوه و شرایط نگهداری از گیاه آلوئه ورا اشاره شده است:
دما
بهترین دما برای رشد و نگهداری گیاه آلوئه ورا 17 تا 24 درجه سانتی گراد می باشد. شما می توانید این گیاه را در فصل بهار و تابستان زمانی که هوا زیاد گرم و یا سرد نیست، در محیط بیرون از منزل نگهداری کنید. گیاه آلوئه ورا در سرما و یا گرما زیاد آسیب زیادی می بیند. بنابراین بهتر است، در سرما یا گرما زیاد آن را به محیط داخل خانه منتقل کنید.
نور
برای این که گیاه آلوئه ورا بتواند به خوبی رشد کند، نیاز به نور غیرمستقیم خورشید دارد. اما می توانید گاهی گیاه را در معرض مستقیم خورشید قرار دهید. اما نه زمان زیادی، زیرا برگ های گیاه می سوزد. همچنین دقت کنید، که گیاه را در محیطی با نور کم قرار ندهید. زیرا برگ هایش صاف و کدر می شود. اگر زمان نگهداری از گیاه آلوئه ورا رنگ برگ هایش به رنگ نارنجی یا قهوه ای تغییر کرد. یا روی سطح آن لکه های پراکنده مشاهده کردید، یعنی گیاه نور به میزان زیاد دریافت کرده است.
خاک
بهترین خاک برای رشد و نگهداری گیاه آلوئه ورا، خاک مخصوص گیاهان ساکولنت و کاکتوس می باشد. همچنین بهتر است بدانید، که خاک باید دارای زهکشی بالایی باشد.
آبیاری
بهتر است گیاه آلوئه ورا را زمانی آبیاری کنید، که سطح خاک آن خشک شده باشد. زیرا گیاه نسبت به آبیاری زیاد و غرقاب شدن حساس است. آبیاری بیش از حد باعث پوسیدگی ریشه، ساقه و در نهایت از بین رفتن گیاه می شود. همچنین بهتر است بدانید، که این گیاه آب را در برگ های خود دخیره می کند. برخلاف بسیاری از گیاهان، که آب را در ریشه و یا خاک ذخیره می کنند. اگر زمانی مشاهده کردید، که برگ های گیاه نازک و لوله ای شده، یعنی کمتر از میزان گفته شده گیاه را آبیاری کردید. به همین دلیل باید میزان آبیاری خود را بیشتر کنید.
کوددهی
اگر در خاک گیاه مخلوط کود وجود دارد، نیازی به کوددهی مرتب به گیاه نیست. فقط کافیست یک بار آن را در بهار یا تابستان، به کمک کودهای محلول در آب کوددهی کنید. اما اگر از خاکی استفاده می کنید، که مخلوط کود در آن وجود ندارد. باید گیاه را از ابتدا بهار تا اواخر تابستان ماهی یک بار به شکل آبیاری کوددهی کنید. از کودهای مخصوص کاکتوس و گیاهان آپارتمانی برای کوددهی گیاه استفاده کنید.
گلدان
گیاه آلوئه ورا رشد سریعی دارد. بنابراین بهتر است، هر یک سال یا دو سال یک بار گلدان آن را تعویض کنید. زمان تعویض گلدان، همیشه از گلدان یک سایز بزرگ تر استفاده کنید. بیشتر گیاهان ابتدا ریشه آن ها رشد زیاد و سریعی دارد. سپس ریشه و برگ هایش رشد و افزایش پیدا می کند. همچنین بهتر است، زمانی که گیاه را می خواهید به گلدان جدید منتقل کنید، برای زهکشی بهتر خاک سطح زیرین آن را یک لایه شن بریزید. سپس خاک جدید را بریزید.
روش تکثیر گیاه آلوئه ورا
تکثیر گیاه آلوئه ورا به دو روش پاجوش و برگ انجام می شود. بهترین روش برای تکثیر گیاه آلوئه ورا پاجوش است. معمولا هر شش ماه یک بار لابه لا برگ های خشک شده گیاه و یا روی ریشه، پاجوش هایی به وجود می آید. که شما می توانید، آن را به آرامی از گیاه مادر جدا کنید. سپس به گلدان جدید منتقل کنید.
همچنین می توانید یکی از برگ های گیاه آلوئه ورا را به آرامی با یک چاقو استریل شده از گیاه مادر جدا کنید. سپس آن را در محیط گرم خانه نگهداری کنید، تا پینه ببندد. همچنین دقت کنید، تا برگ دچار باکتری یاقارچ نشود. در آخر برگ را در یک گلدان جدید بکارید و منتظر بمانید، تا برگ های جدید آن جوانه بزند.
مطلب مفید: گل و گیاهان مناسب آشپزخانه
خواص دارویی گیاه آلوئه ورا
در سطر زیر به 10 خواص دارویی ژل گیاه آلوئه ورا اشاره شده است:
- درمان بریدگی های خفیف
- درمان دیابت
- افزایش قوا جنسی
- درمان آفتاب سوختگی
- درمان گزش حشرات
- برطرف کردن یبوست
- درمان کردن آسم
- درمان پوکی استخوان
- افزایش انرژی
- درمان استرس
نتیجه گیری
در سطر بالا به نحوه نگهداری گیاه آلوئه ورا اشاره شده است. اگر شما قصد خرید این گیاه را دارید، می توانید با خواندن مطالب بالا با این گیاه و نحوه نگهداری از آن به صورت کامل آشنا شوید.
مقاله مفید: کدام گیاهان باعث آرامش می شوند؟