مقالات

علائم شوکه شدن گیاه

شوکه شدن گیاه

علائم شوکه شدن گیاه

اگر شما از آن دسته افراد هستید که علاقه به نگهداری گل‌ها و گیاهان زینتی دارید و به این کار مشغولید، به‌ احتمال زیاد با پژمرده شدن ناگهانی گیاهان مواجه شده‌اید. باید گفت که دلایل متفاوتی وجود دارد که در شوک وارده به گیاهان آپارتمانی و زینتی مؤثر هستند، در ادامه این مقاله از خرید گل آنلاین به بررسی علائم شوکه شدن گیاه، دلایل و راه‌های درمان آنها می‌پردازیم. پس تا انتها همراهی‌مان کنید.

      لینک مفید: گیاهان آپارتمانی سمی

شوکه شدن گیاه چیست؟

شوکه شدن گیاه یکی از مشکلات گیاهان آپارتمانی هنگام جابه‌جایی است. وقتی که گیاهی از جایی به جای دیگر یا از گلدانی به گلدان دیگر جابه‌جا می‌شود به آن گیاه شوک وارد می‌شود. زیرا گیاهان برای جابه‌جاشدن ساخته نشده‌اند. در واقع ما با جابه‌جاکردن آن‌ها خلاف طبیعتشان عمل می‌کنیم. هنگام جابه‌جایی ممکن است ریشه گیاه آسیب ببیند. این اتفاق باعث می‌شود که جذب مواد مغذی توسط ریشه از خاک کم و گیاه دچار شوک شود.

 

علائم شوکه شدن گیاه کدام‌اند؟

معمولاً در زمان شوک شدن برگ‌های گیاه پژمرده و چروکیده یا رشد آن کند می‌شود. زرد و کوچک شدن اندازه برگ‌ها و خم شدن شاخه‌ها از علائم شوکه شدن گیاه و کندی رشد آن هستند. به‌طورکلی موارد زیر از علائم شوکه شدن گیاه است:

         لینک مفید: زرد شدن برگ سانسوریا

  • پژمردگی ناگهانی برگ‌ها: یکی از بارزترین علائم شوکه شدن گیاه، پژمردگی ناگهانی برگ‌ها است. این پژمردگی می‌تواند به طور کامل یا فقط در نوک و حاشیه برگ‌ها رخ دهد.
  • ریزش برگ‌: در موارد شدیدتر شوک، ممکن است شاهد ریزش برگ‌ها از گیاه باشید.
  • تغییر رنگ برگ‌: برگ‌های گیاه شوکه شده ممکن است رنگ خود را ازدست‌داده و به رنگ زرد، قهوه‌ای یا قرمز تغییر رنگ دهند. در شوکه شدن گیاه ممکن است برگ‌های پایینی زرد شده و این زردی به برگ‌های بالایی گسترش و سرایت پیدا کند.
  • افتادگی و خمیدگی ساقه‌ها: در برخی موارد، ساقه‌های گیاه خم شده و یا به طور کامل می‌افتند.
  • توقف یا کندی رشد: گیاه شوکه شده ممکن است به طور کامل رشد خود را متوقف و یا خیلی کند رشد کند.
  • بیماری‌ها و آفات:گیاهان ضعیف و تحت استرس، بیشتر در معرض ابتلا به آفات و بیماری‌ها قرار دارند.
  • چروک یا لول شدن برگ‌: اغلب در شوک گیاه برگ‌های آن چروک یا لوله می‌شوند.
  • کوچک‌شدن سایز برگ‌ها و کوتاه‌شدن فاصله میان گره‌ها: در شوکه شدن گیاه ممکن است برگ‌ها کوچک شده و فاصله بین گره‌های این گیاه کوتاه شود.
  • تغییر رنگ گیاهان خزان‌دار: در گیاهان خزان‌دار بافت بین رگبرگ‌ها یا در امتداد حاشیه برگ‌ها زرد شده و خشک و سپس قهوه‌ای می‌شود.

لینک مفید: نحوه نگهداری گل قاشقی

علل شوکه شدن گیاه

دلیل شوکه شدن گیاه می‌تواند به‌خاطر تغییراتی باشد که بر روی گیاه تأثیر می‌گذارد. این تغییرات می‌توانند شامل موارد زیر باشند:

  • تغییرات دمایی: انتقال گیاه از یک محیط گرم به محیط سرد یا بالعکس می‌تواند به آن شوک وارد کند.
  • تغییرات نور:انتقال گیاه از مکانی با نور زیاد به مکانی با نور کم یا بالعکس می‌تواند به آن شوک وارد کند.
  • رطوبت: انتقال گیاه از مکانی با رطوبت بالا به مکانی با رطوبت کم یا بالعکس می‌تواند به آن شوک وارد کند.
  • آبیاری کم یا بیش از اندازه:آبیاری کم یا بیش از حد به ریشه‌های گیاه می‌تواند آسیب رسانده و به آن شوک وارد کند.
  • کوددهی کم یا بیش از اندازه:کوددهی کم یا بیش از حد به گیاه می‌تواند آسیب رسانده و به آن شوک بدهد.
  • آفات و بیماری‌ها:حمله بیماری‌ها و آفات به گیاه می‌تواند استرس وارد نموده و سبب شوکه شدن آن شود.

 ! درباره استرس گیاهان آپارتمانی بخوانید.

  • جابه‌جایی: جابه‌جاکردن گیاه از جایی به جای دیگر می‌تواند موجب شوک شدن آن شود.

راه‌های درمان شوکه شدن گیاه

·      استفاده از آسپرین

یکی از راه‌های مرسوم برای درمان شوکه شدن گیاهان آپارتمانی، استفاده از قرص آسپرین است؛ به این صورت که قرص را در مقداری آب حل کرده و سپس آن را بر روی خاک گلدان می‌ریزیم.

·      هرس‌ کردن گیاه

با هرس‌کردن گیاهان، شما به روند تولید ریشه کمک می‌کنید، به این صورت که زمانی که از شاخ‌وبرگ گیاهان آپارتمانی کاسته می‌شود، گیاه بیشتر انرژی خود را صرف ریشه‌زایی می‌کند. به طور معمول اگر چند سال است که گیاهان زینتی را نگهداری می‌کنید بهتر است که در مواقع مناسب یک‌سوم آن را هرس نمایید.

·      مرطوب نگه‌ داشتن خاک گلدان

احتمالاً بعد از جابه‌جایی و یا تعویض گلدان گیاهان دچار شوک جابه‌جایی می‌شوند، لذا همواره توجه داشته باشید که خاک آن را مرطوب نگه دارید؛ اما مراقب باشید که گیاه را غرقاب نکنید، زهکشی آن را چک کنید که آب درون گلدان تجمع پیدا نکند.

·      استفاده از کودهای ضد شوک مخصوص گیاهان

اگر گیاه شما به هر کدام از عواملی که موجب شوکه شدن آن می‌گردد دچار شود، با خرید کودهایی که مختص رفع نمودن شوک هستند می‌توانید مشکل آن را برطرف کنید.

    لینک مرتبط: همه چیز درباره کود مایع

مقاله خواندنی: کوددهی در زمستان و پاییز

 

·      آب‌ قند

طی تحقیقات به‌عمل‌آمده و به گفته برخی از منابع، زمانی که گیاه دچار شک می‌شود اگر از آب و قند برای آن استفاده کنیم امکان دارد که گیاه به حالت عادی خود برگردد؛ غلط یا صحیح بودن این مطلب زمان مشخص می‌شود که این راه‌حل برای گیاه تست شود، اما لازم به ذکر است که این روش تنها برای بعضی از گیاهان جوابگو است.

پیشگیری از شوکه شدن گیاه

با رعایت‌کردن نکات زیر می‌توانید از شوکه شدن گیاهان خود پیشگیری کرده و به آنها در داشتن رشدی سالم و شاداب کمک کنید.

  • جابه‌جایی تدریجی: اگر قصد دارید گیاه خود را جابه‌جا کنید، این کار را به‌تدریج انجام دهید. به گیاه چند روز زمان بدهید تا به محیط جدید عادت کند.
  • تنظیم تدریجی شرایط محیطی: اگر لازم است شرایط محیطی گیاه را تغییر دهید، این کار را به‌تدریج انجام دهید. به‌عنوان‌مثال، اگر می‌خواهید گیاه را از محیط سایه به نور مستقیم آفتاب منتقل کنید، ابتدا آن را به مدت چند ساعت در روز در معرض نور آفتاب قرار دهید و به‌تدریج این مدت را افزایش دهید.
  • آبیاری منظم: گیاه را به طور منظم و متناسب با نیاز آن آبیاری کنید. از آبیاری بیش از حد یا کم‌آبی خودداری کنید.
  • تقویت گیاه: با استفاده از کودهای مناسب، گیاه خود را تقویت کنید.

لینک مفید: کود

  • محافظت از گیاه در برابر آفات و بیماری‌ها: گیاه خود را به طور مرتب بررسی کنید و در صورت مشاهده آفت یا بیماری، سریعاً برای درمان آن اقدام کنید.

چگونه از شوک ناشی از جابه‌جایی گیاه پیشگیری کنیم؟

  • سعی کنید هنگام تعویض گلدان و جابه‌جایی گیاه به ریشه آن آسیب نزنید. آسیب ریشه یکی از عواملی است که باعث پژمردگی گل بعد از تعویض گلدان می‌شود. پس برای جلوگیری از این مشکل با ملایمت گیاه را از خاک درآورده و بدون کنارزدن خاک اطراف ریشه آن را به‌ آرامی در گلدان جدید قرار دهید.
  • سعی کنید هنگام جابه‌جایی ریشه‌ها را قطع نکنید و هر مقدار از ریشه‌ها را که می‌توانید منتقل کنید.
  • آبیاری عمیق بعد از جابه‌جایی و کاشت را فراموش نکنید. این کار احتمال شوکه شدن گیاه بعد از جابه‌جایی را کاهش می‌دهد.
  • هنگام جابه‌جایی خاک اطراف ریشه‌ها را مرطوب کنید. سعی کنید رطوبت به همه قسمت‌های ریشه برسد. قسمت‌هایی از ریشه که خشک می‌مانند دچار شوک بیشتری می‌شوند.

جمع‌بندی

به طور معمول تمامی گیاهان بعد از تعویض گلدان و یا قراردادن آنها در بیرون از منزل دچار شوک دمایی، جابه‌جایی و غیره می‌شوند، اینکه چند روز اول اگر گیاه حالت عادی نداشته باشد طبیعی است؛ ولی شما باید سعی کنید که شرایط را برای برطرف‌کردن شوک وارده فراهم نماید.

در این مطلب از پلنت لند علائم شوکه شدن گیاه و راه‌های درمان آن را برایتان شرح دادیم. استفاده از راه‌حل‌های ذکر شده در بالا می‌تواند به شما تا حدودی کمک کند؛ اما به‌طورکلی هنگام جابه‌جایی و یا تعویض گلدان باید از آسیب به ریشه‌ها ممانعت کنید، گیاه را آبیاری کنید و از زهکشی مناسب گلدان خود اطمینان پیدا کنید.

با دادن امتیاز، ما را ارائه خدمات بهتر یاری کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *