شرایط نگهداری سانسوریا
سانسوریا یا گیاه شمشیری از خانواده ساکولنت ها و مارچوبه سانان بوده و از گیاهان پرطرفدار با شرایط نگهداری ساده است. اما، شرایط نگهداری سانسوریا به چه صورتی می باشد؟ سانسوریا میتواند خود را با شرایط مختلف آب و هوایی وفق دهد، گیاهی همیشه سبز و بهاری با بیش از 70 گونه متنوع، بومی آفریقا، به ویژه ماداگاسکار، و جنوب آسیا است.
این گیاه به دلیل زیست بوم آن، نیاز کمی به آب و رطوبت دارد. همچنین در محیط های کم نور مقاومت می باشد. در نتیجه از گزینه های بسیار مناسب برای نگهداری در آپارتمان و افراد مبتدی می باشد. بسیاری از گونه های این گیاه دارای الیاف برگی مقاوم بوده و گاهی در ساخت طناب و بند کمان استفاده می شود. در زبان انگلیسی، به سبب شکل ظاهری آن، به زبان مادر شوهر یا گیاه ماری نیز معروف است.
پلنت لند، فروشگاه آنلاین گل در تهران با بیش از 15 سال سابقه فعالیت در بازار گل محلاتی، با حذف واسطه ها کوشیده است که با کیفیت ترین گل و گیاهان را در کمترین زمان به دست شما برساند. برای
روش نگهداری گیاه سانسوریا
این گیاه آپارتمانی در شرایط محیطی نامطلوب نیز به حیات خود ادامه داده و رشد می کند. اما فراهم کردن شرایط نگهداری سانسوریا باعث سلامت و شادابی بیشتر و رشد مطلوب تر گیاه می شود. شرایط نگهداری این گیاه، شامل:
نور مناسب گیاه سانسوریا:
سانسوریا هم در محیط های پرنور و کم نور رشد کرده و حساسیت زیادی به نور ندارد. حتی نورهای مصنوعی مانند لامپ های فلوئورسنت نیز برای تامین نور مورد نیاز گیاه کافی می باشد.
اما نور ایدهآل برای این گیاه نور غیرمستقیم و نسبتا زیاد است. در نتیجه بهتر است آن را مقابل نور جنوبی قرار داده و از نور مستقیم آفتاب محافظت کنید. زیرا نور مستقیم سبب سوختگی برگ های گیاه می شود.
این نکته، حائز اهمیت است، که گونه های ابلق به نور بیشتری نیاز داشته و نور کم تنها باعث کم رنگ تر شدن گیاه می شود.
آبیاری گیاه سانسوریا:
این گیاه به سبب اقلیم بومی آن به آب کمی احتیاج دارد و خاک همیشه خیس باعث پوسیدگی ریشه گیاه می شود. بهترین راه تشخیص زمان آبیاری، خشکی کامل خاک گلدان می باشد. البته بسته به شرایط آب و هوایی محل نگهداری گیاه در تابستان هفته ای تا ده روز یکبار و در زمستان تا ماهی یکبار بازه آبیاری مناسب است.
کود سانسوریا:
بهترین زمان کوددهی گیاه در فصل رشد، یعنی از بهار تا پاییز با کود مخصوص سانسوریا به صورت هفته ای الی یکبار در ماه می باشد.
خاک مناسب سانسوریا:
خاک مطلوب گیاه خاک سبک می باشد، که شامل: مخلوطی از کمپوست و شن، رس و ماسه است. در واقع خاک مخصوص کاکتوس گزینه مناسبی برای سانسوریا می باشد.
دما و رطوبت مناسب برای رشد سانسوریا:
همانطور که پیش تر گفته شد، سانسوریا گیاهی مقاوم است. اما نسبت به سرمای کمتر از 10 درجه و رطوبت بالای حاصل از مه پاشی کمی آسیب پذیر است. در این شرایط گیاه تنها تلاش برای زنده ماندن میکند و رشد و شادابی گیاه به حداقل می رسد.
گلدان مناسب گل سانسوریا:
از آنجایی که خیسی خاک، رطوبت بالا و خاک سنگین شرایط نامناسبی برای این گیاه می باشد. در نتیجه گلدانی با زهکشی مناسب و کافی، گلدان مناسب پرورش این گیاه است.
انواع آفات و بیماری های گیاه سانسوریا
از آفتهایی که سانسوریا را آلوده می کنند، می توان به شپشک آردی و نوزاد عنکبوت اشاره کرد. این آفتها با مکیدن شیره گیاه باعث آسیب به آن می شود. برای از بین بردن این آفت ها کافیست با پنبه آغشته به سم مخصوص، این آفات را از بین برد و یا هر 14 روز یکبار سمپاشی کرد.
اما این گیاه بیشتر به بیماریهای قارچی که عموما در اثر آبیاری و رطوبت زیاد است، دچار میشود. اگر سطح خاک و برگ ها دائما خیس باشد، قارچها بهسرعت رشد میکنند. باعث ضعف، پلاسیدگی و در نهایت قرمز شدن گیاه خواهند شد.
در نتیجه، اگر در سطح برگها لکه های قرمز و قهوهای مشاهده کردید و یا لکه های سفید رنگ روی آنها تشکیل شد، بخشهای سفید رنگ شبیه تار عنکبوت، و به مرور زمان قهوه ای رنگ می شوند. این موارد، از علائم بیماری قارچی بوده و نیاز به درمان دارد.
تنها راه درمان این قارچ این است، که گیاه را خاک خارج کرده و ریشههای آلوده را جدا کنید. سپس گیاه را به خاکی جدید و مناسب منتقل کنید. بهترین راهکار مقابله با قارچ پیشگیری آن است. زیرا بیماری های قارچی بهسرعت باعث پوسیده شدن و در نهایت ازبین رفتن گیاه میشود.
برای این امر نیز باید رطوبت و دمای گیاه را در بازه مناسب نگه داشته و همچنین زهکشی گیاه را چک کنید، که آب اضافی از زیر گلدان خارج شود. اگر نقاط قهوه ای روی برگها مشاهده پشود، علت آن استفاده از مواد براق کننده شمیایی است، که غبار پاشی برای تمیز کردن برگها کفایت میکند.
تکثیر سانسوریا
تکثیر سانسوریا از دو طریق امکان پذیر است. این دو ورش شامل: پا جوش و قلمه زدن برگ انجام می شود.
البته در تکثیر سانسوریا شمشیری ، پاکوتاه ، لالهای و … به جز سانسوریا مدادی باید به یک روش عمل کنید.
قلمه زدن سانسوریا:
برای قلمه گرفتن، باید با یک چاقو یا قیچی تیز، برگ بالغ و بزرگی با حدود 30 سانتی متر ارتفاع را به تکه های 8 سانتی متری تقسیم کنید. سپس برای ریشه دار کردن قلمه ها آن ها را در خاک یا آب قرار دهید.
- در خاک: ابتدا برای نتیجه بهتر، انتهای برگ های بریده شده را به مقداری قارچ کش و پودر ریشه زایی آغشته می کنیم. سپس قلمه ها را در ماسه یا پرلیت ریز قرار می دهیم. پس از سه هفته شاهد جوانه زدن ریشه ها بوده و بعد از چهار هفته، با رشد کامل ریشه ها، گیاه برای کاشت در گلدان جدید آماده شده است.
- در آب: برای این کار تنها کافیست، مقداری کود مایع رشد در آب ریخته و قلمه ها را در آن قرار دهیم. پس از مشاهده ریشه ها آن را در گلدان جدید بکاریم.
نکته: برای گونه های ابلق بهتر است، از روش پاجوش استفاده کنیم. تا حتما لبه های طلایی گیاه را در گلدان جدید داشته باشیم.
پاجوش سانسوریا:
برای پا جوش، با بزرگ شدن گیاه و رشد پاجوش ها، کل گیاه را از گلدان خارج کرده و سپس ریشه پاجوش های بزرگ تر را به آرامی از ریشه مادر جدا کرده و سپس آن را درخاک گلدان جدید می کاریم. با جدا کردن پاجوش های کوچک می توان تکثیر را انجام داد. اما نکته این است، که گلدان جدید سرعت رشد کندتری خواهد داشت.
منابع:
- https://thegoodearthgarden.com/all-about-sansevieria/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Sansevieria
- https://www.britannica.com/plant/Chlorophytum
- https://www.healthline.com/health/benefits-of-snake-plant#takeaway