مقالات

خاک قلیایی گلدان

خاک قلیایی گلدان

خاک قلیایی گلدان چیست؟

خاک قلیایی گلدان نوعی خاک با مقادیر بالای کلسیم، سدیم و منیزیم است. برخی باغبانان از خاک قلیایی به عنوان، خاک شیرین یاد می کنند. تمام خاک ها در مقیاس pH قرار می گیرند، که غلظت یون های هیدروژن را کنترل می کند و از صفر تا چهارده متغیر است. خاک با سطح pH کمتر از هفت، خاک اسیدی است. در حالی که سطح pH خاک اگر بالاتر از هفت باشد نشان دهنده خاک قلیایی می باشد.

خاک های قلیایی به دلیل حل شدن هوموس خاک، تیره می باشد و این نوع خاک از نظر مواد آلی فقیر می باشد. بهتر است بدانید، که در مناطق خشک و یا بیابانی که بارندگی کم است و مناطقی که جنگل های انبوه وجود دارد، خاک آن بیشتر قلیایی است. اگر خاک با آب سخت حاوی آهک آبیاری شود، می تواند قلیایی تر شود.

مشکلات خاک قلیایی

همان طور که در بالا گفته شد، میزان یون سدیم و کلیسم در خاک های قلیایی زیاد است و مشکلات زیادی را برای کشاورزی، باغداری و یا پروژه های گلخانه ای ایجاد می کند. زیرا باعث می شود، مواد مغذی موجود در خاک برای گیاهان کاهش یابد و این موضوع باعث زرد تا سفید شدن برگ ها و همچنین توقف در رشد یا رشد ضعیف ریشه ها می شود. همچنین میزان زیاد یون ها در خاک باعث مسمومیت گیاهان نیز می شود.

گیاهان مناسب خاک قلیایی

بعضی از گیاهان هستند، که سازگاری بیشتری با خاک های قلیایی دارند. حتی به خوبی در آن رشد می کنند، که در سطر زیر به چند مورد از آن ها اشاره شده است، این گیاهان شامل:

  • گیاهان یک ساله مانند: گل مروارید و گل همیشه بهار
  • گیاهان چندساله مانند: گل داوودی، هلنیوم، گرانیوم (شمعدانی ها)، گل شقایق، آکونتیوم و آرمریا
  • درختچه ها مانند: فوشیا، دافنه، جینکو، ایسر، هیدرانتا و کیستوس
  • درختانی مانند: اقاقیا، اکالیپتوس، سیب، توت سیاه، توت قرمز و توت سفید

روش های خانگی برای سنجش PH خاک

معمولا PH خاک در آزمایشگاه های خاک شناسی سنجیده می شود، اما چند روش خانگی هم وجود دارد، که به کمک آن می توانید میزان PH خاک را بررسی کنید. این موارد شامل:

  • کیت خانگی یا PH متر (کیت خانگی به دلیل این که کوچک است و همه جا می توانید با خود حمل کنید، همچنین این که در لحظه میزان اسیدیته خاک را اعلام می کند، طرفداران بسیاری دارد. این کیت ها همچنین دارای قیمت مقرون به صرفه ای نیز می باشند)
  • کاغذهای شناساگر PH (این کاغذها را با محلولی که از ترکیب آب مقطر و خاک مورد آزمایش به دست می آید، خیس کنید. بعد از چند لحظه تغییر رنگ حاصل می شود و شما می توانید از روی کد رنگ به دست آمده میزان PH خاک را تخمین بزنید)

سایر روش ها

 شما می توانید با استفاده از روش هایی مانند: تغییر رنگ جوش شیرین یا سرکه متوجه قلیایی یا اسیدی بودن خاک شوید. ولی میزان درجه PH خاک، با این روش قابل اندازه گیری نیست.

روش های کاهش قلیایی شدن خاک

شما می توانید به کمک 3 موردی که در سطر زیر به آن ها اشاره شده است میزان قلیایی بودن خاک را کاهش دهید، که شامل:

  • استفاده از گوگرد

برای کاهش قلیایی بودن خاک می توانید، از گوگرد استفاده کنید و بهتر است، گوگرد را در بهار (که ابتدای فصل رشد گیاه است) استفاده کنید. مقداری گوگرد را روی سطح خاک پخش کنید و آن را آبیاری کنید، تا گوگرد با خاک مخلوط شود، بعد از این که مخلوط شد باکتری های خاک، گوگرد را به اسید سولفوریک تبدیل می کنند. این کار باعث می شود میزان PH خاک کمتر شود.

  • استفاده از پیت ماس

یکی دیگر از راه هایی که مقداری قلیایی بودن خاک را کاهش می دهد، این است که مقداری از پیت ماس اسفاگنوم را روی خاک به صورت مساوی پخش کنید. سپس با یک بیل آن را با خاک مخلوط کنید.

  • اضافه کردن کود اسیدی

اضافه کردن کود اسیدی به خاک نیز میزان قلیایی بودن خاک را کاهش می دهد.

روش های افزایش قلیایی شدن خاک

  • محلول جوش شیرین

برای افزایش قلیایی شدن خاک می توانید، چند قاشق جوش شیرین را با آب مخلوط کنید و با آن خاک را آبیاری کنید.

  • استفاده از خاکستر

شما می توانید برای قلیایی کردن خاک مقداری خاکستر را به خاک اضافه کنید.

  • استفاده از پتاسیم کربنات

یکی دیگر از راه های قلیایی کردن خاک این است، که مقداری پتاسیم کربنات را با آب مخلوط کنید و با آن خاک گیاه مورد نظرتان را آبیاری کنید.

نتیجه گیری

در بالا به صورت خلاصه ویژگی ها و مشکلات خاک قلیایی را به شما توضیح دادیم، همچنین روش هایی که باعث پایین آمدن و بالا آمدن مقدار قلیایی بودن خاک در منزل می توانید انجام دهید. شما می توانید، با استفاده از روش های بالا با توجه به نوع گیاهتان میزان قلیایی بودن خاک را افزایش یا کاهش دهید.

با دادن امتیاز، ما را ارائه خدمات بهتر یاری کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *