آشنایی با گیاه نخل مرداب و بیماری های شایع آن
می خواهیم به آشنایی با گیاه نخل مرداب و بیماری های شایع آن بپردازیم. نخل مرداب یکی از محبوب ترین و مقاوم ترین گیاهان آپارتمانی است. نخل مرداب فوق العاده زیباست که برای زنده ماندن به آبیاری مداوم احتیاج دارد. این گیاه در هر اقلیم و آب و هوایی رشد می کند. گیاه نخل مرداب علاوه بر اینکه گیاهی آپارتمانی محسوب می گردد، قابلیت نگهداری و پرورش در محیط های باز و فضا های سبز شهری را دارد. آب و هوای گرم و مرطوب منطقه هایی از شمال و جنوب کشورمان شرایط مساعدی را برای پرورش این گیاه در محیط باز فراهم نموده است. برای پرورش و تکثیر گیاه نخل مرداب سرسبز ضروری است به مواردی دقت داشته باشید. در ادامه این مقاله از پلنت لند، فروشگاه آنلاین گل، اطلاعات مفیدی را در اختیار شما عزیزان قرار می دهیم.
شرایط محیطی مناسب برای نگهداری نخل مرداب
نخل مرداب گیاهی آبدوست و نیمهآبزی است. این گیاه در صورت وجود شرایط زیستی مساعد بهسرعت رشد میکند. برای داشتن گیاه نخل مرداب سرسبز و شاداب لازم است به نکاتی در نگهداری و پرورش آن توجه کنید:
- نور: نخل مرداب به نور کافی و غیر مستقیم خورشید نیاز دارد. بهترین مکان برای نگهداری گیاه در منزل، پشت پنجرههای نورگیر و قرار دادن آن با کمی فاصله از پنجره است.
- آبیاری: همانطور که می دانید نخل مرداب یکی از گیاهان نیمه آبزی می باشد و در کنار برکه ها رشد می کند. بنابراین باید در زمانی که می خواهید از این گیاه در خانه خود مراقبت کنید، آبیاری فراوانی برای آن در نظر بگیرید.
- دمای نگهداری: نخل مرداب محدوده دمایی ۱۵ تا ۳۵ درجه سانتیگراد را به خوبی تحمل میکند. در سرمای هوا برگهای این گیاه شروع به ریزش میکنند. بنابراین در فصل سرما حتما گیاه را به داخل منزل انتقال دهید.
- خاک: اگر می خواهید آن را در خاک بگذارید، سعی کنید ترکیبات خاک بسیار سبک باشد و بتواند رطوبت را در خود برای مدت طولانی حفظ کند. بهترین ph خاک برای این گیاه بین ۵.۵ تا ۶.۵ می باشد.
- کود: برای تقویت نخل مرداب می توانید از کودهای محلول در آب استفاده کنید و گیاه را به وسیله ی آن تغذیه کنید.
ارتفاع نخل مرداب چقدر است؟
نخل مرداب (Cyperus alternifolius) یک گیاه چند ساله، نیمه آبزی و علف مانند است، که ارتفاع آن معمولاً به 45 تا 120 سانتیمتر میرسد. با این حال، گاهی اوقات میتواند تا ارتفاع 150 سانتیمتر رشد کند. این گیاه دارای چندین ساقهی بلند، سفت و باریک میباشد که با براکتهای بزرگ پوشیده شده است. براکتهای سبز رنگ به شکل دایرهای شبیه یک چتر رشد میکنند. به همین دلیل است که این گیاه معمولاً به عنوان گیاه پاپیروس چتری شناخته میشود. براکتهای گیاه اغلب با برگ اشتباه گرفته میشوند، در صورتی که برگهای واقعی گیاه در قسمت پایینی قرار دارند و پایهی ساقهها را میپوشانند.
تمیز کردن برگ های نخل مرداب
اگر شما گیاه خود را غبارپاشی می کنید، دیگر نیازی به تمیز کردن برگ ها نیست. اما در صورت تمایل می توانید با استفاده از یک پارچه مرطوب به آرامی برگ های نخل مرداب را تمیز کنید. دقت داشته باشید برای تمیز کردن برگ ها به هیچ عنوان از محلول های شیمیایی و براق کننده استفاده نکنید، زیرا این محلول ها می تواند باعث وارد شدن آسیب های جدی به گیاه شما شود.
نحوه تکثیر نخل مرداب
تکثیر نخل مرداب از طریق بذر، تقسیم ریشه و قلمهزنی انجام میشود:
- در صورت تکثیر از طریق بذر، میتوانید به سادگی آنها را در خاک مرطوب بکارید. بذرهای کاشته شده را به طور منظم آبیاری کنید. در عرض چند هفته، نهالهای این گیاه ظاهر میشوند.
- یکی دیگر از روشهای تکثیر گیاه نخل مرداب این است که توده ریشه را با استفاده از چاقوی تیز برش داده و جداگانه بکارید.
- تکثیر از طریق قلمهزنی، کارآمدترین و مطمئنترین روش تکثیر محسوب میشود که روشهای مختلفی برای انجام آن وجود دارد.
سادهترین روش این است که یک ساقه کامل از گیاه را بردارید و آن را با استفاده از یک قیچی تیز به طول حدود 10 سانتیمتر ببرید. برگهای نیمه پایینی ساقه را بهطور کامل هرس کنید و قلمه را به صورت وارونه در شیشههای کوچک پر از آب قرار دهید. پس از چند هفته، قلمهها ریشه داده و رشد جدید گیاه را مشاهده خواهید کرد. هنگامی که ساقه جدید رشد کرده و ریشهدار شد، قلمه را از آب خارج کنید و ساقه تازه تشکیل شده را از ساقه قدیمی جدا کنید و آن را در گلدانی پر از کمپوست بکارید. اطمینان حاصل کنید که گیاه را به طور منظم آبیاری کنید تا در عرض چند ماه به اندازه قابل توجهی رشد کند.
آشنایی با آفات و بیماری های شایع نخل مرداب
گیاه نخل مرداب به ندرت مورد حمله آفات قرار می گیرد، اما ممکن است آفاتی از روی گیاهان دیگر به گیاه نخل مرداب هجوم بیاورند و گیاه را بیمار کنند. شپشک آردآلود، کنه تارعنکبوتی و سپردار ها ازجمله آفاتی هستند که می توانند موجب نابودی گیاه شوند. بیماری های قارچی نیز وجود دارند که در شرایط نامساعد همانند هوای سرد، نبود تهویه مناسب، محیط تاریک و آبیاری نامنظم موجب رشد و تکثیر روی گیاه می شوند:
زرد شدن برگها
اگر گیاه به مدت طولانی دور از نور خورشید و در سایه قرار گیرد، فرایند فتوسنتز و کلروفیل سازی کاهش پیدا میکند و برگها به رنگ زرد تغییر رنگ میدهند. برای رفع این مشکل گیاه را در محیطی با نور خوب اما غیر مستقیم قرار دهید.
چروک شدن برگها
زمانی که گیاه در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرد و آب کافی به آن نرسد، برگ ها دچار این مشکل خواهند شد. پس گیاه را به محلی با نور فیلتر شده منتقل کنید.
وجود تار عنکبوت اطراف نخل مرداب
اگر در اطراف گیاه، تار عنکبوت مشاهده کردید نشانه از وجود کنه عنکبوتی می باشد. در صورت مشاهده این کنه ها، جای نگرانی نیست زیرا می توانید با استفاده از اسپری های حشره کش به راحتی این کنه ها را از بین ببرید.
سوختن نوک برگها
یکی از مشکلات شایع در نگهداری از نخل مرداب سوختن نوک برگهای این گیاه است. یکی از علتهای اصلی این مشکل کمبود رطوبت هوای محیط است. سرما به همراه کمبود رطوبت این عارضه را تشدید میکند.
رشد نکردن
کوچک بودن گلدان، فقر خاک و کمبود آبیاری در کاهش رشد گیاه موثر است. اگر گیاه را در فضای باز نگهداری میکنید، کاهش دما نیز میتواند موجب این عارضه شود. نخل را به گلدانی با یک سایز بزرگتر منتقل کنید و کوددهی را انجام دهید. خاک گلدان بایستی دائما خیس باشد.
قهوه ای شدن برگها
قهوه ای شدن برگ های نخل مرداب عموما به دلیل کمبود آب است. این تغییر رنگ از لبه های برگ ها شروع می شود و به تدریج تمام بخش های برگ ها را می گیرد و سپس به برگ های دیگر منتقل می شود. بهترین راه مقابله با این مشکل این است که اجازه خشکی خاک به این گیاه را ندهید و به طور مداوم آن را آبیاری کنید.
شپشک های ریز در ریز برگها
مشاهده این شپشک ها نشانه از وجود شپشک آردآلود می باشد، که می توانید با استفاده از سم های مخصوص شپشک آردآلود این موجودات مزاحم را به راحتی از بین ببرید.
خشک شدن برگها در زمستان
کاهش شدید دما باعث ایجاد خشکیدگی در برگهای نخل مرداب میشود. اگر گیاه گلدانی است آن را به محلی گرم تر منتقل کرده و برگ های خشک شده را هرس کنید. در صورتیکه گیاه در زمین کاشته شده آن را کاور کنید.
سخن آخر
در این مقاله به آشنایی با گیاه نخل مرداب و بیماری های شایع آن پرداختیم. نخل مرداب یکی از گیاهان تزئینی است که به طور گسترده کشت میشود. این گیاه به دلیل برگهای چتری و زیبایش، علاقمندان زیادی داشته و در آپارتمانها و منازل نگهداری میشود. نخل مرداب گیاهی کم توقع است. می توانید برای دیزاین فضاهای باز و بسته از این گل استفاده کنید. نخل مرداب عاشق خاک مرطوب است و در باغهای آبی با سایه جزئی بهترین عملکرد را دارد. استفاده از آن به عنوان یک گیاه زیبا و آپارتمانی پیشنهاد میشود.